Bănci și Asigurări

Eurom Bank vrea sa-si dubleze indicatorii financiari anul acesta

07.01.2004, 00:00 15



Eurombank, banca detinuta de grupul israelian Kolal, a incheiat anul trecut cu un profit net de 26 miliarde de lei (putin peste 630.000 euro), acesta fiind primul an de la preluarea Bancii Dacia Felix incheiat cu profit.



Volumul activelor bancare a depasit la sfarsitul anului trecut nivelul de 2.500 miliarde de lei, sursele atrase de la clientela fiind de 2.000 miliarde de lei. Fondurile proprii au atins nivelul de 473 miliarde de lei, in timp de portofoliul de credite a atins valoarea de 1.300 miliarde de lei.



"Anul trecut a fost un an foarte bun pentru noi. Pentru 2004 am prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli o dublare in termeni nominali a tuturor indicatori. In plus intentionam sa lansam cardurile si electronic banking si sa ne extindem reteaua de agentii cu cel putin trei unitati", a comentat pentru ZF Alexander Regebongen, director general adjunct al Eurombank.



Conducerea de la Bucuresti a Eurombank analizeaza in aceasta perioada posibilitatea listarii actiunilor pe piata de capital, cel mai probabil pe Rasdaq. In cazul in care aceasta intentie se va concretiza Eurombank ar fi cea de-a patra banca care ar avea actiunile listate pe piata de capital. Pe Bursa de Valori Bucuresti in acest moment sunt listate titlurile BRD-Groupe Societe Generale si ale Bancii Transilvania, iar pe Rasdaq titlurile Carpatica sunt printre cele mai lichide. Actiuni cotate pe piata de capital au mai avut si "raposatele" Banca Agricola si Banca Turco-Romana, dar in timp acestea au fost delistate. In afara de grupul israelian Kolal, actionari ai bancii sunt mai multe zeci de persoane fizice si juridice romane si straine.



Eurombank a intrat incepand cu trimestru al treilea al acestui an pe profit, dupa finalizarea programului de rearanjare si reorganizare a activitatii, pe de o parte, dar si a programului de investitii initiale in sistemul informatic.



Grupul israelian a preluat in 2001 fosta Banca Dacia Felix, si de atunci a investit mai multe milioane de dolari - in majorari de capital, in implementarea unui nou sistem IT dar si in mutarea sediul central de la Cluj in Bucuresti.



Banca are in acest moment un capital social de 386 miliarde de lei, dar conducerea bancii intentioneaza sa il mai majoreze putin. "Incercam sa ne mentinem cu capitalul in jur de 10 milioane de euro, asa ca, prin diferenta, se poate observa ca in viitor vom mai opera o mica majorare de capital", spunea recent Regebongen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO