Bănci și Asigurări

HVB Banca pentru Locuinte: suma preferata la contractare - 20.000 de lei

22.02.2006, 20:22 36

Contractele de economisire-creditare incheiate de HVB Banca pentru Locuinte au avut predominant o valoare de 20.000 de lei (echivalentul a 5.500 de euro).

Astfel, 41% dintre contractele incheiate de banca au avurt valori cuprinse intre 10-20.000 de lei, iar 26% au avut valori intre 5-10.000 de lei.

"Este evident ca bancile de economisire creditare si bancile ipotecare ce vor aparea cat de curand sunt practic complementare. Daca luam spre exemplu destinatia creditelor, creditele oferite de bancile ipotecare sunt afectate in principal (peste 80%) pentru achizitia si constructia unei locuinte, in timp ce in cazul caselor de economii pentru domeniul locativ, creditele acordate - circa 70% - au ca destinatie modernizarea, renovarea locuintelor existente", spune Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte. El subliniaza ca in multe cazuri imprumuturile contractate prin acest sistem sunt folosite ulterior ca avans pentru un credit ipotecar de valoare mai mare.

HVB Banca pentru Locuinte (HVBLoc) si-a inceput activitatea in toamna trecuta, devenind astfel al doilea jucator care opereaza pe aceasta nisa, alaturi de Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Banca a anuntat ca a ajuns la active de 40 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut, dar nu a precizat valoarea sau numarul contractelor incheiate.

Oficialii HVBLoc nu au facut inca publice date privind numarul de contracte incheiate sau valoarea acestora, pe motiv ca ar fi prea devreme. La demararea operatiunilor, planurile prevedeau vanzarea a 15.000 de credite pana la incheierea anului 2005. Potrivit informatiilor publicate, cea mai mare parte dintre clientii bancii - aproape o treime - sunt persoane cu varsta intre 26 si 35 de ani. Banca a facut cea mai mare parte a afacerilor, adica 42%, in Transilvania, pe pozitia urmatoare fiind Muntenia, cu un sfert din total. Bucurestiul a generat 13% din afacerile bancii.

Produsul oferit de HVBLoc este structural asemanator cu cel al RBL, ambele presupunand o perioada de acumulare, urmata de acordarea unui credit in conditii avantajoase de dobanda. Pentru vanzarea produselor, HVBLoc se bazeaza pe reteaua HVBTiriac, careia i se vor adauga si unitatile UniCredit. Banca are incheiat si un acord de colaborare cu CreditCoop.

Pe piata ar putea sa apara in curand si banci ipotecare, in conditiile in care in prezent este asteptata publicarea in Monitorul Oficial a legislatiei care reglementeaza acest domeniu. Mai multi jucatori, in special dintre societatile specializate pe creditare in domeniul imobiliar si-au anuntat intentia de a constitui banci ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO