Bănci și Asigurări

JP Morgan anticipează majorarea dobânzii-cheie

JP Morgan anticipează majorarea dobânzii-cheie şi reducerea rezervelor minime

Autor: Claudia Medrega

10.03.2011, 13:32 26

Analiştii băncii americane de investiţii JP Morgan se aşteaptăca BNR să reducă ratele rezervelor minime obligatorii şi sămajoreze dobânda -cheie marginal până la sfârşitul anului.

"Noi nu împărtăşim punctul de vedere consensual că BNR va reducerata dobânzii de politică monetară încă din această vară.Dimpotrivă, vom continua să ne aşteptăm ca următoarea mişcare înceea ce priveşte rata să fie de creştere şi se va manifesta până lasfârşitul anului".

Dobânda de politică monetară este setată din luna mai a anului2010 la 6,25%. Ratele rezervelor minime obligatorii au rămasneschimbate din 2009 la 15% pentru pasivele în lei şi 25% pentrucele în valută.

Analiştii JP Morgan consideră că va fi greu pentru BNR să reducădobânda -cheie fără un motiv puternic legat de o deflaţiesemnificativă şi aduc în discuţie faptul că aproape toate bancilecentrale din Europa au majorat sau se pregătesc să majoreze rateledobânzilor din cauza temerilor inflaţioniste.

"Acest lucru ar putea fi privit ca o greşeală politică, cu unimpact negativ asupra monedei şi poate creşte anticipaţiileinflaţioniste. Acest lucru nu ar ajuta nici efortul de a îmblânziinflaţia, nici efortul de a consolida sistemul financiar şi arevigora creşterea creditului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO