Bănci și Asigurări

Mădălina Teodorescu, Deputy CEO, BRD -Groupe Soc-Gen: Trendul din piaţă este de o scădere în zona de creditare şi o creştere în zona de economisire, dar este firesc într-un context de piaţă în care nivelul indicelui de referinţă al dobânzii a crescut de la 1,4% în septembrie 2021, a atins un vârf de 8,2% spre finalul anului trecut, iar acum vedem o pată de scădere

ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Mădălina Teodorescu, Deputy CEO, BRD -Groupe Soc-Gen:...

Autor: Mircea Nica

27.06.2023, 14:15 104

Trendul din piaţă este de o scădere în zona de creditare şi o creştere în zona de economisire, dar este cumva firesc într-un context de piaţă în care nivelul indicelui de referinţă al dobânzii a crescut de la 1,4% în septembrie 2021, a atins un vârf de 8,2% spre finalul anului trecut, iar acum vedem o pată de scădere, dar mail ină faţă de creşterea abruptă, a spus Mădălina Teodorescu, Deputy CEO, BRD – Groupe Soc-Gen, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.

“Dacă ne uităm la stocul de credite în aprilie 2022, faţă de aprilie 2021 creştea undeva la 9%, anul acesta aprilie 2023 faţă de aprilie 2022 undeva la 1%. Partea de creditare, de îndatorare, evident regăseşte o scădere, iar partea de economisire este într-o creştere. Anul trecut în aprilie 2022 faţă de aprilie 2021 vedem o creştere de 5-6%, anul acesta vedem creşteri de 9% şi cu siguranţă aceasta este creşterea în zona de economisire pentru bănci pentru că ştim Fidelis a atras în jur de 16 mld. lei, au fost multe listări, IPO-uri. Aş spune că economisirea din partea populaţiei capătă o maturizare. Vedem că clienţii de retail au învăţat să se diversifice în zona de economisire pentru a-şi mări randamentul. Strict pe bănci s-a ajuns la un procent de 9% an/an, ceea ce înseamnă că există lichiditate, există o anumită prudenţă în a investi din punctul meu de vedere”, a explicat Mădălina Teodorescu.

Din perspectiva consumatorului, Mădălina Teodorescu susţine că pe zona de retail, contextul din piaţă şi trendul de creştere al dobânzilor a generat un sentiment de prudenţă absolut firesc pentru consumatori.

“Ştim că în zona de retail, contextul din piaţă şi trendul de creştere al dobânzilor generează un sentiment de prudenţă absolut firesc, care se regăseşte şi în zona dezvoltatorilor. Ştim de anul trecut că partea de dezvoltări imobiliare a cunoscut o scădere destul de bruscă după un an 2021 fulminant în zona imobiliară. Este o putere de economisire pentru avans poate mai scăzută. Sigur că este clar, în zona creditelor ipotecare, majorarea zonei de referinţă a dus la creşteri substanţiale ale ratelor creditelor, atunci implicit poate fi şi acesta un aspect. Ne este cunoscut că de ceva ani încoace reglementările sunt cu o prudenţă corectă, gradul de îndatorare nu poate depăşI 40% decât cu titluri absolut excepţionale sau în cazuri limitate. Atunci aş spune că din perspective aceasta suntem într-o zonă confortabilă. “

Ce a mai spus Mădălina Teodorescu, Deputy CEO, BRD – Groupe Soc-Gen:

Am văzut mai devreme cifrele pe sistemul bancar, iar anul 2022 a fost un an foarte bun pentru întreg sistemul bancar , atât în România, cât şi în celelalte ţări evident în contextul creşterii dobânzilor. Mi se pare moral să înţelegem şi perspectiva clientului. Faptul că ratele la cerditele ipotecare au crescut semnificativ, 40-50% creştere, mi se pare moral ca noi bancherii să privim din perspectiva clientului şi să oferim soluţii. Cu siguranţă, dacă ne uităm la sistemul bancar, anul 2022 a fost în interiorul băncilor o migraţie semnificativă de clienţi din zona ROBOR, clienţii care aveau indice de referinţă ROBOR către zona IRCC şi cu siguranţă din zona dobânzilor variabile către dobânda fixă.

Înainte de anul, 2022 procentul de dobândă variabilă în achiziţia de credite ipotecare era majoritar. Vorbeam de 90% din creditele ipotecare erau acordate cu dobândă variabilă, un procent de 10-15% în zona cu dobândă fixă.

Oferta noastră de 5,99% la refinanţarea creditelor ipotecare a venit nu doar din perspectiva BRD, ci a aşezat în piaţă o comunicare corectă faţă de clienţi. Băncile mari au venit în egală măsură cu astfel de oferte.

Trendul în 2022 a fost în interiorul băncilor de a migra clienţii de la dobânzi variabile spre dobânzi fixe sau de la indicele ROBOR către indicele IRCC. Nu a fost comunicat public, dar datele BNR arată că asta s-a întâmplat.

Eu cred în continuare şi noi la BRD propunem şi varianta dobânzii fixe pe termene mai lungi. Sunt oferte în momentul de faţă de 3-5 ani, darn oi avem şi ofete pe 30 de ani cu dobândă fixă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO