Bănci și Asigurări

Piata derivatelor are de unde sa creasca

27.02.2003, 00:00 47

"Piata instrumentelor financiare derivate are un potential foarte ridicat in Romania, atata timp cat se va reglementa corect modul de functionare, iar competitia nu va fi ingradita in nici un fel" a declara  ieri la Bucuresti Paul Meier, directorul diviziei de instrumente financiare derivate UBS Warburg si presedintele Swiss Futures and Options Association (SWOA).
Potrivit acestuia, pentru ca potentialul sa fie exploatat la maxim trebuie ca atat piata futures cat si piata fizica sa functioneze foarte bine.
"Chiar daca nu faci tranzactii futures trebuie sa stii sa lucrezi intr-o astfel de piata si aceasta piata sa functioneze bine" adauga reprezentantul UBS Warburg.
Bursa Romana de Marfuri  impreuna cu UBS Warburg si Swiss Futures and Options Association organizeaza in aceste zile la Bucuresti seminarul "Instrumentele financiare derivate dintr-o perspectiva Europeana".
Desi cu o vechime de patru ani, instrumentele financiare derivate - derivativele - nu au inregistrat pe piata romaneasca valori foarte mari. Anul trecut a fost adoptat si cadrul legal pentru derivative. In prezent la Bursa Romana de Marfuri se pot desfasura urmatoarele tipuri de contracte futures: Euro BRM, Dolar BRM, Euro Dolar BRM, BUBOR 3 BRM. Se pot desfasura de asemenea derula si trei feluri de contracte optiuni: Futures Euro BRM, Futures Dolar BRM si Futures Euro Dolar BRM.
Cu toate acestea oficialii Bursei Romane de Marfuri spun ca volumul tranzactiilor pe piata instrumentelor derivate are toate sansele sa creasca.
"Anul acesta vom lansa noi produse pe piata instrumentelor financiare derivate, cum este cazul contractelor futures pe titluri de stat" a declarat Liliana Paraipan, director Marketing Relatii Publice la Bursa Romana de Marfuri.
Anul trecut, volumul total al tranzactiilor derulate de Bursa Romana de Marfuri a fost, spune Paraipan, de 200 de milioane de dolari, din care putin peste 4 milioane dolari au reprezentat contracte futures. Bursa Romana de marfuri a fost infiintata in anul 1992 si are 114 membri actionari. Capitalul social este de 4,1 miliarde lei si de doi ani tranzactionarea se realizeaza electronic. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO