Bănci și Asigurări

Restantele populatiei au sarit de 150 de milioane de euro

Restantele populatiei au sarit de 150 de milioane de euro
13.11.2007, 14:53 9

Restantele populatiei la rambursarea creditelor contractate de la banci au sarit in premiera de pragul de 500 de milioane de lei (150 mil. euro), dupa un salt de peste 4% in septembrie.
La sfarsitul trimestrului trei, populatia inregistra restante de 505 milioane de lei (ceva mai mult de 150 de milioane de euro), potrivit datelor BNR. Dupa pasul din septembrie, cresterea anuala a restantelor accelereaza din nou, ajungand la 117%, de la 107%, cat fusese in luna precedenta. Cel mai rapid ritm de crestere fusese inregistrat in iulie, cu o majorare cu 119%.
Expansiunea restantelor din septembrie a fost alimentata de clientii care au contractat credite in lei. Restantele la creditele in moneda locala au urcat cu 3,4%, respectiv 14 milioane de lei, pana la 430,6 milioane de lei (echivalentul a 128 de milioane de euro). Astfel, restantele aparute la creditele in lei reprezinta 85% din total, ponderea lor coborand usor de la 87% in septembrie trecut. Leul detine de altfel ponderea majoritara in structura creditului contractat de populatie, insa dominatia nu este la fel de evidenta. Leul este insa preferat pentru creditele de consum, la care apar cele mai multe restante, in timp ce clientii sunt mult mai atenti la plata ratelor la imprumuturile ipotecare.
La creditele in euro, restantele au crescut cu 2 milioane de euro, pana la 21,6 milioane de euro (echivalentul a 72,6 milioane de lei). BNR raporteaza aceste date in lei, astfel ca o parte din cresterea lunara de 10% este generata de evolutia cursului. In schimb, la creditele in dolari restantele au continuat sa coboare, in conditiile in care deprecierea dolarului a usurat efortul de rambursare a ratelor.
Numarul debitorilor inregistrati cu restante a urcat de asemenea la un nou maxim istoric, de 339.024 de persoane, la sfarsitul lui septembrie. Comparativ cu septembrie anul trecut, numarul restantierilor a crescut cu 21%. Datele nu sunt insa perfect comparabile, in conditiile in care, incepand din aprilie anul acesta, BNR preia informatii privind restantele clientilor persoane fizice de la Biroul de Credit, institutia creata de bancile comerciale pentru a gestiona astfel de date. Inainte de acel moment, BNR urmarea situatia doar pentru restantele aparute la creditele mai mari de 20.000 de lei. Biroul de Credit colecteaza informatii privind toate restantele aparute la rambursarea creditelor, indiferent de valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO