Burse - Fonduri mutuale

Bursa a luat o gura de oxigen dupa scaderile din ultima luna. In ce directie se va indrepta in continuare?

Bursa a luat o gura de oxigen dupa scaderile din ultima luna. In ce directie se va indrepta in continuare?

Florin Ilie, directorul de piete de capital din cadrul ING Bank: Nu cred ca piata-si revine curand, dupa cum nu cred ca sentimentul negativ de pe pietele externe se va schimba curand. Ne asteapta trimestre dificile in continuare. Lichiditatea scazuta e principalul factor negativ, mai important chiar decat scaderile, deoarece face ca preturile actuale sa nu fie reprezentative si mentine starea de incertitudine.

10.07.2008, 18:31 19

Pentru majoritatea investitorilor locali de pe Bursa de la Bucuresti ultimele luni au fost probabil cele mai dificile din cariera lor. Dupa pierderi de aproape 25% in ultima luna, indicii bursieri au ajuns la nivelurile de la inceputul lui 2006, anuland practic doi ani de cresteri.
Toata lumea se intreaba acum incotro se indreapta piata. Semnalele sunt insa contradictorii: pe de o parte, rezultatele companiilor listate indica in continuare cresteri in economia reala, de cealalta parte, bursele externe raman dominate de sentimentul negativ, fiind putin probabil ca problemele sa se fi terminat.
In randul brokerilor si analistilor parerile sunt, de asemenea, impartite. Unii, mai optimisti, vad in ultimele scaderi semne tot mai puternice de intoarcere a pietei, insa majoritatea raman la parerea ca raul inca nu a trecut si ca piata locala ramane sub influenta pesimismului de pe pietele externe.
"Nu cred ca piata-si revine curand, dupa cum nu cred ca sentimentul negativ de pe pietele externe se va schimba curand. Ne asteapta trimestre dificile in continuare. Lichiditatea scazuta de pe piata e principalul factor negativ, mai important chiar decat scaderile, deoarece face ca preturile actuale sa nu fie reprezentative si mentine starea de incertitudine", sustine Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
Exact in urma cu un an Bursa de la Bucuresti era dominata de euforie. Indicii bursieri atingeau maxime istorice in fiecare zi si foarte multa lume privea cu optimism spre viitor, asteptand noi cresteri.
A fost punctul de intoarcere. Ce a urmat: aproape un an de scaderi in care piata a pierdut peste 40% din valoare, anuland castigurile adunate pe parcursul altora doi.
Traversam acum o perioada diametral opusa, cand cei mai multi dintre investitori si-au pierdut increderea in piata, iar majoritatea relatarilor despre Bursa sunt dominate de pesimism. Ar putea fi acesta un nou punct de intoarcere a pietei - semnalul revenirii?
"Sentimentul pietei se va modifica radical incepand din al doilea semestru, si asta pentru ca trendul de scadere inceput in iulie anul trecut se apropie de sfarsit. Semnalul de revenire este dat de amplitudinea fara precedent a scaderilor, cat si de durata trendului descendent", sustine Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare SIRA, cel mai optimist dintre analistii intervievati de ZF.
"Pietele petrolului si a materiilor prime, puncte fierbinti anul acesta, se vor calma incepand din cea de-a doua jumatate a anului. SIF-urile vor cunoaste reveniri bruste, specifice unei piete emergente care reactioneaza mult mai abrupt la schimbarea sentimentului de piata", completeaza el scenariul viitoarei reveniri a Bursei.
Administratorii de fonduri mutuale sunt cei mai optimisti, sperand in general la o revenire grabnica a Bursei, dupa ce au inregistrat pierderi semnificative pe piata de capital in ultimul an. Fondurile de actiuni au inregistrat in ultimele 12 luni pierderi cuprinse intre 20% si 40%.
"Cred ca am ajuns la fundul sacului cu scaderile, in momentul de fata pretul actiunile contine atat riscul, cat si stirile negative. Acum investitorii actioneaza emotional, pentru ca sunt emitenti asemeni Bancii Transilvania sau Petrom ale caror rezultate financiare bune nu se regasesc in evolutia de pe Bursa", sustine Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare a investitiilor Globinvest. El vede o revenire a Bursei de la Bucuresti pana la sfarsitul anului, sustinuta atat de rezultatele emitentilor, cat si de contextul macroeconomic.
Banca Transilvania, unul dintre cei mai importanti emitenti de pe Bursa a raportat la inceputul saptamanii un profit net pe primul semestru in crestere cu 40% fata de perioada similara din 2007, insa actiunile au scazut cu 1,2% pe Bursa in prima zi de dupa publicarea rezultatelor.
Unii analistii sustin, in general, ca oricat de bune ar fi rezultatele raportate de companii, acestea nu vor schimba trendul general al pietei, atat timp cat contextul extern ramane negativ.
"Din punct de vedere fundamental, exista multe actiuni care au devenit atractive acum mai ales pentru cei care vizeaza o investitie pe termen lung. Cred ca piata romaneasca a fost mult prea tare penalizata in raport cu performantele economice ale companiilor, dar asta nu inseamna ca nu va merge in continuare in ton cu pietele externe", explica Bogdan Campianu, directorul departamentului piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Investment (RCI).
El vede insa o oportunitate de speculatie dupa scaderile puternice din ultima luna, in conditiile in care piata poate da semne de revenire pe termen scurt, in conditiile in care si pe pietele externe mai apar intreruperi in seria de scaderi.
"Ar putea fi un moment favorabil de cumparare pe termen scurt, mai ales pentru speculatori, dupa seria de scaderi succesive din ultima perioada. Este posibil sa asistam la o intoarcere a pietei pe termen scurt, mai ales avand in vedere faptul ca urmeaza sa fie publicate si rezultatele pe trimestrul al doilea", spune Campianu.
Ieri, Bursa a crescut in medie cu 3%, pe fondul unei evolutii pozitive pentru majoritatea burselor din Europa si Asia. Cu o zi inainte, bursa americana inregistrase, de asemenea, o revenire, dupa ce seful bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, a afirmat ca va oferi posibilitatea bancilor americane sa se finanteze ieftin de la Fed si in 2009.
"Declaratia sefului Fed are o parte buna si una negativa. Partea buna este ca va incerca in continuare sa rezolve criza de lichiditate, partea proasta e ca aceasta criza exista in continuare", spune Florin Ilie de la ING.
El intareste ideea ca rezultatele companiilor nu pot opri trendul general negativ al pietei, chiar daca acestea vor fi bune, pe de o parte din cauza ca piata este prea mica si, pe de alta parte, din cauza ca asteptarile pietei sunt deja incluse in pret.
Parerea analistilor pare sa fie unanima: chiar daca fundamental economia Romaniei si companiile continua sa arate bine, instabilitatea externa ii tine pe investitorii straini la distanta, iar stirile negative pe care acestia le primesc de pe piata romaneasca au un ecou mai puternic decat cele pozitive.
"Suntem foarte jos cu evaluarile. Nu sunt asteptari negativiste legate de Romania, nici pe macro lumea nu mai este la fel de ingrijorata, scaderile sunt pur si simplu legate de conjunctura generala. Cad pietele dezvoltate, este instabilitate. Cred ca pana la sfarsitul anului indicatorii macro se vor imbunatati, cei legati de deficitul de cont curent si inflatie, care tot ne-au fost imputati", explica Ioana Vladila, directorul general al EFG Eurobank Securities.
"Ma tem ca este foarte posibil ca scaderile sa continue, cu toate ca evolutia nu are un fundament. Pentru cineva care urmareste o investitie pe termen lung, cred ca este un moment la care se poate gandi linistit sa inceapa sa-si construiasca un portofoliu. Adica nu sa cumpere astazi tot, usor in timp", mai spune ea.
Unele companii mari de pe Bursa au ajuns la preturi care le fac interesante pentru investitori, dupa ce au inregistrat pierderi importante in ultima luna. Este cazul Bancii Transilvania (TLV), care dupa scaderile din ultimele saptamani a marcat o scadere de 35% fata de inceputul anului, pretul scazand sub nivelul de subscriere din majorarea de capital.
Un alt caz, tot din sectorul financiar, este cel al SIF Transilvania (SIF3), care a ajuns la jumatate din valoarea de la inceputul anului dupa intrarea la tranzactionare a actiunilor din majorarea de capital de anul trecut.
Nu in ultimul rand, Broker Cluj (BRK), una dintre cele mai dinamice companii de pe Bursa in ultimii ani, a pierdut 70% din valoare ca urmare a majorarilor de capital derulate in ultimul an.
Analistii sustin insa ca multi investitori nu mai dispun acum de lichiditati pentru a beneficia de aceste oportunitati, acesta fiind si motivul lichiditatii scazute din piata.
"Bursa nu poate creste pentru ca nu mai sunt bani in piata. Investitorii au ramas captivi in anumite titluri pe care daca le-ar vinde acum, si-ar marca pierderile. Astfel ca pana nu se vor intoarce investitorii straini pe Bursa nu ma astept la o revenire a pietei", sustine Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare Investica Asset Management.
"Fata de luna iulie a anului trecut, preturile SIF-urilor au scazut de peste doua ori, insa acest lucru nu a dus la crestere a volumelor de tranzactionare. Avem o Bursa ieftina si emitenti cu rezultatele financiare bune, dar nu este indeajuns pentru a recastiga increderea investitorilor straini", mai spune Visan.
Reveniri ale pietei, cum a fost cea de ieri, sunt bune pentru piata, spun brokerii, dar nu sunt suficiente pentru a readuce increderea investitorilor.
"Piata mai are si cresteri, nu numai scaderi. Asistam la un rally, dar personal cred ca ne cam grabim daca tragem concluzia ca piata revine pe un trend ascendent. Noi trebuie sa cunoastem o perioada de sedimentare a increderii care nu se face dintr-o crestere. Am mai avut miscari de genul acesta de la inceputul anului de cel putin patru ori. O intoarcere a pietei se face pe volum mare, or, cred ca astazi avem cel mai mic volum din ultima perioada", considera Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
Astfel de cresteri sunt folosite in general de investitori ca sa-si mai lichideze din pozitii, in timp ce speculatorii isi marcheaza repede un profit oricat de mic obtinut in ultima perioada, pentru o crestere sustenabila fiind nevoie, in primul rand, de volume mult mai mari la cumparare.
"Important este sa se opreasca scaderile, pentru ca mai apoi sa putem vorbim despre o revenire a pietei. Nu exista semnale concrete de revenire a pietei, astfel ca in aceste conditii se cumpara si se vinde repede pe crestere", spune Leonard Visan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO