Burse - Fonduri mutuale

East Capital: Romania e mai bine pozitionata decat Ungaria

15.03.2009, 17:55 40

Reprezentantii companiei suedeze de administrare a investitiilor East Capital sunt de parere ca Romania este mai bine pozitionata decat Ungaria si Cehia in a face fata furtunii economice datorita consumului intern ridicat.

"In timpul recesiunii economice, statele dependende de export asemeni Ungariei si Cehiei sunt mai vulnerabile. La extrema opusa, Turcia, Romania si Rusia, cu un consum intern ridicat, se afla intr-o pozitie mai buna pentru a face fata furtunii economice", a declarat Karin Hirn, cofondatorul companiei suedeze de administrare a investitiilor East Capital.
Suedezii de la East Capital sunt printre cei mai mari investitori straini de pe Bursa. Potrivit celor mai recente informatii, investitiile East Capital pe piata locala au atins valoarea de 64 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru din 2008, in scadere cu 40% fata de finalul lui 2007.
Cu 60% din activele administrate investite in Rusia, East Capital este de parere ca Rusia continua sa fie cea mai puternica economie din regiunea Europei de Est.
Facand referire la sectorul financiar, Margot Jacobs, senior banking analyst la East Capital, a spus ca desi acum nu este momentul de a investi in bancile din Europa de Est, in regiune ar putea aparea oportunitati pe termen lung.
"Produsele si serviciile bancilor din Europa de Est au o rata de penetrare foarte scazuta. Suntem de parere ca bancile cu rezultate solide sunt acum intr-o buna pozitie pentru a profita de consolidarea industriei", a spus analistul.
Principalele investitii locale ale fondurilor administrate de East Capital sunt titlurile Petrom, Impact si cele ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
Compania suedeza nu a investit pana in prezent in niciuna din bancile locale, calificandu-le drept "active scumpe". In tarile din regiune, precum Rusia sau Ucraina, administratorul are expunere pe sectorul bancar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO