Burse - Fonduri mutuale

Investitorii îşi pun bani deoparte în aşteptarea ofertei Nuclearelectrica

Investitorii îşi pun bani deoparte în aşteptarea...

Autor: Stefan Musgociu

30.06.2013, 19:49 715

Bursa de la Bucureşti a încheiat şe­din­ţa de vineri în scădere cu 0,3%, iar în luna iunie indicele general al BVB BET-C a coborât cumulat cu 3,6%.

Piaţa locală, ca şi bursele externe au fost afectate şi în luna iunie de rulajele în scădere, caracteristice lunilor de vară, dar şi de retragerea in­ves­ti­torilor străini de pe pie­ţele emergente, în con­textul intenţiei băncii cen­trale a SUA de a încheia gradual progra­mu­l de achiziţie de obli­gaţiuni.

„Interesul scăzut este unul caracteristic pe­rioadei de vară, dar pe lângă acesta putem adău­ga şi gradul de in­cer­ti­tudine al pieţelor ex­terne relativ crescut prin com­pa­raţie cu lu­nile ante­rioare, as­pect ce gene­rează o poziţie de obser­va­ţie şi aştep­tare a investitorilor. Pe lângă inte­re­sul punctual al investitorilor faţă de anu­mite societăţi, listarea Nuclear­elec­trica poate avea efecte pozitive la ni­velul interesului general al partici­pan­ţilor la piaţă şi al volumelor tran­zac­ţio­na­te în următoarea perioadă“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Evoluţia pieţei în luna iunie a dus în jos şi indicii BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi BET-FI, al titlurilor SIF-uri­lor şi acţiunilor Fondului Pro­prie­ta­tea. Indicele BET a coborât cu 2,48%, iar BET-FI cu 4,11%. Compa­ra­tiv cu sfâr­şitul anului trecut, indicele BET este pe plus cu 2,2%, în timp ce BET-FI este pe minus cu 3,9%. Lichi­di­tatea pieţei de vineri, de numai 17,8 mil. lei (4 mil. euro), este cu 20% sub rulajul de joi, de 22,3 mil. lei (5 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,39%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,26% peste nivelul de joi. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea, a coborât cu 0,47%.

Acţiunile FP şi OMV Pe­trom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 6,7 mil. lei şi respectiv de 3 mil. lei. Cel mai recent transfer cu titlu­rile Fondului Pro­prietatea a fost realizat la 0,6195 lei, preţ în scădere cu 1,67%, iar cotaţia acţiunilor OMV Petrom a urcat cu 0,62%, la 0,4212 lei.

Pe piaţa de negociere s-au derulat vineri mai multe tranzacţii cu ac­ţiuni ale FP, BRD SocGen (BRD), Petrom şi Trans­elec­trica,, care au cumu­lat peste 3,5 mil. lei.

Acţiunile Transelectrica au închis şedinţa cu un avans de 2,3% şi un rulaj de 101.000 de lei, în timp ce titlurile Transgaz Mediaş au pierdut 1,4%.

O creştere importantă au marcat şi acţiunile producătorului de profiluri din PVC Teraplast Bistriţa (TRP), care s-au apre­ciat cu 7,4% pe un rulaj scăzut însă, de 25.000 de lei.

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 310.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO