Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au iesit din prim-plan

26.05.2005, 20:08 14

Dupa ce au tinut prim-planul sedintelor de tranzactionare timp de doua saptamani, SIF-urile s-au retras usor din scena, fapt care a atras si o scadere puternica a lichiditatii din piata.

Valoarea totala a tranzactiilor din piata a coborat ieri la 85 mld. lei (2,3 mil. euro), cel mai mic nivel din ultima luna. Pe fondul acestei lichiditati reduse nici variatiile de pret nu au fost semnificative, tendinta dominanta fiind de usoara scadere. Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate la Bursa, a pierdut 0,8%.

"O data cu intreruperea transferurilor importante pe SIF-uri a scazut si lichiditatea in piata. Una din cauzele pentru care nu intra bani noi in piata este lipsa de informare a investitorilor. In afara de informatiile aparute in presa, investitorii nu cunosc inca suficiente detalii despre Codul fiscal, despre modificarea pragului de detinere la SIF-uri sau in legatura cu societatile care vor fi privatizate in acest an, iar Bursa nu mai beneficiaza de publicitatea de care s-a bucurat in primele doua luni ale anului", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.

Pe termen scurt, brokerii se asteapta la o noua stabilizare a pietei in jurul nivelurilor actuale de pret. "Saptamana aceasta se va incheia linistit, spre finalul lunii fiind posibila o usoara crestere. Pe termen mediu exista perspectiva formarii unui trend ascendent, influentat de denominarea leului sau de un eventual anunt al Guvernului privind iertarea de datorii a societatilor scoase la privatizare in baza acordului cu FMI, Electroputere Craiova, Tractorul Brasov si Rulmentul. Exista de asemenea posibilitatea intrarii mai puternice pe piata a investitorilor straini, in special pe SIF-uri", considera Rusu.

Per ansamblu, evolutia SIF-urilor in sedinta de ieri a fost usor pozitiva, doua dintre ele inregistrand cresteri, doua mentinandu-se la nivelul de marti si doar una inchizand pe minus. Cea mai importanta crestere a inregistrat-o SIF Oltenia, care a inchis la pretul de 12.800 lei/actiune, in urcare cu 1,6%. Transferurile cu aceste titluri au insumat 14 mld. lei (387.000 de euro).

Cel mai tranzactionat emitent a fost Banca Transilvania, cu transferuri de 21,2 mld. lei (610.000 de euro). Pretul titlurilor bancii a coborat cu 1,3%, inchizand la 7.550 lei/actiune.

Si actiunile BRD au incheiat sedinta pe minus, coborand pana la nivelul de 46.000 lei/actiune. In acest caz valoarea tranzactiilor a fost de 6 mld. lei (165.000 de euro).



SIF Banat-Crisana a subscris 0,76 mil. euro la Ario

SIF Banat-CriSana a participat la majorarea de capital social operata de producatorul de valve si robinete Ario Bistrita, prin subscrierea unui numar de circa 744.000 de actiuni in valoare totala de 27,5 mld. lei (0,76 milioane de euro). In urma acestei operatiuni, SIF Banat Crisana si-a majorat participatia detinuta in cadrul societatii de la 83,4% la 89%.



Piata RASDAQ

Actiunile Rompetrol (Vega) au inregistrat o noua scadere usoara a cotatiei, pe fondul unui rulaj de doar 344,6 milioane de lei (9.500 de euro).

Ultima tranzactie cu titlurile Vega a fost efectuata la pretul de 719 lei/actiune, cu 0,55% mai mic fata de sedinta precedenta, dupa ce cotatia a oscilat intre 710 lei/actiune si 720 de lei/actiune.

Lichiditatea scazuta caracterizeaza tranzactiile de ieri de pe piata RASDAQ, in conditiile in care nici un emitent nu a realizat un rulaj mai mare de 800 de milioane de lei (22.100 de euro).

Ultima operatiune cu titlurile Argus Constanta s-a derulat la maximul zilei de ieri, 38.000 de lei/actiune, inregistrandu-se astfel o noua apreciere a titlurilor societatii. La nivelul pretului de la inchidere, actiunile producatorului de uleiuri vegetale au urcat cu 4,11%, dupa ce cotatia atinsese un minim de 36.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titlurile Argus nu a depasit insa 778 de milioane de lei (21.500 de euro).

In conditiile unei lichiditati scazute, actiunile Socep Constanta s-au apreciat ieri cu 4%, dupa ce marti inregistrasera o scadere de 1,8%. Ultima tranzactie cu titlurile operato-rului portuar s-a derulat la maximul sedintei, de 2.820 de lei/actiune, dupa ce cotatia atinsese un minim de 2.760 de lei/actiune.

La Categoria de Baza, pe primul loc in topul rulajului s-a aflat ieri producatorul de materiale de constructii Cemacon Zalau, valoarea celor cinci tranzactii efectuate ridicandu-se la 793 de milioane de lei (22.000 de euro). Actiunile Cemacon au inregistrat o crestere de 4,1% la nivelul pretului mediu, in conditiile in care ultima tranzactie a zilei s-a efectuat la nivelul de 280.000 de lei/actiune. Acest pret a fost de altfel si maximul zilei de ieri pentru societatea din Zalau.

Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile Comcereal Constanta a fost ieri de aproape 700 de milioane de lei (19.300 de euro), cotatia inregistrand o scadere de 1,8%, in conditiile unui pret la inchidere de 110.000 de lei/actiune. Conform ultimei raportari catre RASDAQ, SIF Transilvania detine un pachet de 32,46% din actiunile societatii, iar asociatia salariatilor mai are aproximativ 30% din actiuni.

Dupa scaderea de marti, titlurile Biofarm au inregistrat ieri o corectie usoara de plus 0,1%, la nivelul cursului mediu. Ultima tranzactie s-a desfasurat insa la minimul zilei, 4.100 de lei/actiune, cu 2,4% mai mic fata de ultima cotatie a sedintei precedente.

In ceea ce priveste marimea rulajului zilnic realizat, sedinta de ieri se situeaza pe ultimele locuri, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 5,34 de miliarde de lei (147.600 de euro).

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO