Business Hi-Tech

Ericsson va furniza echipamente si servicii pentru reteaua 3G a Connex

20.01.2005, 00:00 43

Producatorul suedez de echipament pentru comunicatii Ericsson a semnat un acord cu Connex, pentru furnizarea de echipamente si servicii pentru reteaua de telefonie mobila de generatia a treia (3G) la care operatorul lucreaza in Romania.
Valoarea contractului nu a fost facuta publica. Acordul se deruleaza pe o perioada nelimitata, incluzand echipamente si servicii, dar depinde in acelasi timp de evolutia pietei. La realizarea retelei 3G din Romania pentru operatorul de telefonie mobila Connex participa companiile Ericsson si Siemens, in proportii egale, spun surse apropiate afacerii. Asta si urmare a faptului ca reteaua actuala a Connex este realizata cu echipamente furnizate de cei doi producatori.
Valoarea investitiei s-ar putea apropia de aproximativ 100 milioane euro, conform unor estimari, iar realizarea retelei la nivel national ar putea dura pana la cinci ani, mai spun sursele citate. De altfel, in momentul in care a fost realizata prima demonstratie a serviciul 3G, la finalul anului trecut, Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) al MobiFon, a recunoscut ca investitia pentru lansarea serviciului a fost "foarte mare", vorbind despre zeci de milioane de euro.
Prin acordul semnat recent, Ericsson va furniza pentru Connex echipamentele necesare retelei de generatia a treia, platformele de comunciare si statii radio WCDMA (standard 3G lansat de Vodafone, companie care detine 20,1% din actiunile MobiFon), precum si integrare a sistemelor, optimizare, training si suport tehnic.
"Platformele WCDMA de la Ericsson ofera acoperire rapida a teritoriului, dar si eficienta din punct de vedere al costurilor", a declarat pentru ZF Ovidiu Iosif, director de vanzari pentru Connex, in cadrul Ericsson Romania.
Specialistii in tehnologia 3G spun ca telefonia mobila de generatia a treia va oferi servicii de voce la o calitate mult mai buna decat GSM. De asemenea va fiimbunatatit simtitor traficul de date, ceea ce va permite servicii suplimentare precum videotelefonia, transimisa TV pe telefonul mobil, accesul la Internet si fisiere multimedia de dimensiuni mai mari (clipuri video, etc).
Ericsson a fost selectat ca furnizor de echipamente pentru ca ofera o gama completa de statii de emisie si de asemenea solutiile necesare pentru integrarea sistemelor (de exemplu: buna functionare a seriviciilor chiar daca telefonul 3G este realizat de alta companie). Compania are cele mai mari contracte de livrare de echipamente 3G la nivel mondial si o experienta de mai multi ani in acest domeniu. Pentru acest proiect au mai depus oferte alte trei companii din domeniu.
Reteaua de telefonie mobila de generatia a treia pregatita de Connex urmeaza sa fie lansata in cursul acestui an sau cel tarziu la incepului lui 2006, iar compania apreciaza ca exista potential pe piata romaneasca pentru o astfel de afacere. Surse apropiate acestui proiect estimeaza ca tehnologia se va dezvolta in mai multi pasi, urmand sa fie abordate pe rand companiile, apoi consumatorii doritori de multimedia pe telefonul mobil, iar in faza urmatoare autoritatile si alte institutii.
Pe piata locala, MCTI a scos la vanzare patru licente pentru telefonia de generatia a treia. Numai Connex si Orange au depus oferte pentru obtinerea de astfel de licentie si le-au si obtinut. Taxa pentru eliberarea spectrului de frecventa a fost de 35 de milioane de dolari ( 26,7 milioane de euro). Prima transa de 10,5 milioane de dolari (8 milioane de euro) trebuie platita pana la finalul finalul lunii februarie. Apoi operatorii vor plati cinci transe de 4,9 milioane de dolari (3,7 milioane de euro), in fiecare an, pana pe 30 ianuarie.
Conform acestor contracte, operatorii vor trebui sa asigure o acoperire minima in Bucuresti si zece orase mari ale tarii. Licentele sunt acordate pe o perioada de 15 ani, putand fi apoi reinnoite pe perioade de 10 ani fara plata unor taxe suplimentare. In perioada de testare, MCTI a emis licente temporare si pentru producatori precum Ericsson, Siemens, Nokia, Motorola, Huawei si Alcatel.
Ericsson a anuntat de asemenea ca lucreaza la tehnologia de telefonie de generatia a patra, care va fi gata pana in 2007 si care va deveni realitate in 2014. "Tehnologia 3G va fi depasita peste zece ani", a comentat un oficial. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO