Business Hi-Tech

Google lansează un serviciu prin care utilizatorii pot oferi consultanţă video live contra cost

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

05.11.2013, 20:36 1670

Gigantul american Google a anunţat lansarea unui nou serviciu, numit Helpouts, prin care utilizatorii vor putea lua legătura prin intermediul unor conferinţe video cu consultanţi specializaţi care să le ofere soluţii cu privire la problemele lor, scrie publicaţia britanică The Telegraph. Serviciul Helpouts se aseamănă cu chat-ul Hangouts, însă în loc să vorbească cu un prieten, utilizatorul poate lua legătura cu un expert într-un domeniu de care are nevoie. Google descrie serviciul ca fiind „un ajutor real de la persoane reale în timp real“.

Utilizatorii pot alege de la cine să primească ajutor în funcţie de calificare, disponibilitate, preţ cerut, ratingurile şi recenziile primite de consultant. De asemenea, cei care apelează la acest serviciu pot lua legătura instant cu un expert sau îşi pot face o programare. În prezent serviciul Helpouts include opt categorii – Artă şi Muzică, Calculatoare şi Electronică, Gastronomie, Educaţie şi Carieră, Modă şi Îngrijire personală, Fitness şi Nutriţie, Sănătate şi Casă şi Grădină. Consultanţii pot percepe o taxă fixă pentru conversaţie sau pot taxa la minut fiecare conferinţă Helpout, ei fiind plătiţi prin Google Wallet. Experţii pot oferi însă şi sfaturi pe gratis.

Google Wallet este un sistem de plăţi mobile care le permite utilizatorilor să stocheze informaţiile de pe carduri de debit sau credit, carduri de fidelitate sau cupoane promoţionale direct pe telefonul mobil. Google va primi 20% din taxa pe care consultanţii o colectează de la utilizatori prin conferinţele video, însă în cazul tranzacţiilor din categoria Sănătate nu va percepe niciun comision.

La început, Google va autoriza orice consultant, deocamdată nefiind clar cum va funcţiona acest model. Pentru consultanţii medicali, Google va face verificări pentru a se asigura că expertul are experienţa necesară în acest domeniu. Odată ce un utilizator va intra într-o conferinţă Helpout, acesta va putea să vorbească, să permită accesul consultantului la ecranul calculatorului său, să editeze o prezentare împreună cu acesta sau să înregistreze conferinţa. Dacă utilizatorul nu va fi mulţumit de serviciile prestate de consultant, Google îi va oferi în totalitate banii înapoi. „Helpout ar putea fi un răspuns rapid la o problemă pe care o ai pe moment, de exemplu cum să repari uşa de garaj sau cum să ştergi un virus

din calculator, sau ar putea fi un adevărat ghid pentru elaborarea unui proiect“, a scris Udi Manber, inginer la Google, într-o postare pe blogul său. El a adăugat că prin intermediul acestui serviciu utilizatorii ar putea de asemenea să înveţe o limbă străină sau să primească sfaturi despre modul în care scriu. Peste 1.000 de branduri, precum Sephora, One Medical, Weight Watchers, Redbeacon şi Rosetta Stone, s-au înscris deja la noul serviciu Google.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO