Business Hi-Tech

OTE ar miza inca 500 mil. dolari pe telefonia mobila din Romania

04.03.2003, 00:00 18

Pretul actiunilor OTE Telecom a atins un nou minim anual in sedinta de ieri a bursei din Atena, dupa ce compania elena a semnalat posibilitatea de a aloca pana la jumatate de miliard de euro pentru activitatile de telefonie mobila din Romania, relata ieri Reuters.
Actiunile celei mai importante companii elene de telecomunicatii au scazut cu mai mult de doua procente, dar au recuperat ulterior o parte din pierderi.
"O prezenta pe piata telefoniei mobile din Romania este imperativa pentru OTE, dar acest anunt (de a investi 0,5 mil.$ pe piata telefoniei mobile din Romania, n.r.)  va exercita probabil noi presiuni asupra actiunilor sale pe termen mediu", a indicat analistul Vassilis Kararizos din cadrul societatii Marfin Hellenic Securities.
Compania a anuntat, vineri, ca analizeaza posibilitatea de a achizitiona active din sectorul telefoniei mobile cu o valoare de pana la 500 milioane de euro (540 milioane de dolari) pentru a-si extinde prezenta in Romania.
Directorul executiv Lefteris Antonakopoulos a declarat Reuters ca OTE, care a incercat sa revitalizeze divizia de telefonie mobila Cosmorom, a mandatat Deutsche Bank sa identifice noi oportunitati in Romania.
Potrivit lui Antonakopoulos, OTE are in vedere patru variante: o achizitie, crearea unei societati mixte cu o firma concurenta, infiintarea unui operator de retea mobila virtuala (MVNO) pe baza unui serviciu existent - care ar putea implica vanzarea  Cosmorom - sau infuzia de capitaluri noi in Cosmorom.
OTE a devenit actionarul majoritar la RomTelecom, societatea-mama a Cosmorom, printr-un contract semnat la 31 ianuarie si a anuntat deja ca intentioneaza sa-i reduca forta de munca de 31.000 de salariati cu noua mii de persoane in urmatorii doi ani, in scopul tinerii sub control a costurilor si cu obiectivul de a redresa activitatea companiei.
Planurile OTE nu au inclus Cosmorom, numarul trei pe piata telefoniei mobile din Romania, cu o cota de numai un procent din aceasta. Operatorul roman a incheiat anul 2002 cu o pierdere de 131 milioane de euro.
"Impactul avut asupra rezultatelor grupului evidentiaza urgenta gasirii unei solutii pentru ambitiile OTE pe piata telefoniei mobile din Romania", a aratat Deutsche Bank intr-un raport prezentat vineri.
Pretul actiunilor OTE a scazut cu 7% la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce compania a anuntat o scadere de 9,4% a profitului net din 2002, in urma reducerii peste previziuni a valorii contabile a investitiilor din Armenia si Iugoslavia.
Investitorii sunt preocupati ca performantele slabe ale investitiilor realizate de OTE in strainatate nu vor reusi sa compenseze efectele nefaste ale competitiei intense din Grecia, in sectorul telefoniei fixe.
"Credem ca prioritatea OTE ar trebui sa fie obtinerea de profit din investitiile existente pe pietele emergente, inainte de marirea expunerii", a declarat Stella Dimaraki, analist la Egnatia Securities.
Desi OTE a luat apararea politicii sale de dezvoltare prin investitii regionale, mai ales in sectorul telefoniei mobile, compania a admis ca trebuie sa-si reanalizeze portofoliul de active si sa se retraga de pe unele piete.
Activitatile OTE se intind din Albania pana in Yemen, incluzand investitii in telefonia fixa din Romania, Serbia si Armenia, precum si operatiuni de telefonie mobila in Albania, Macedonia, Romania, Armenia si Bulgaria.

Patru variante
OTE are in vedere patru variante pentru a se impune pe piata telefoniei mobile din Romania: o achizitie, crearea unei societati mixte cu o firma concurenta, infiintarea unui operator de retea mobila virtuala (MVNO) pe baza unui serviciu existent - care ar putea implica vanzarea  Cosmorom - sau infuzia de capitaluri noi in Cosmorom.
Operatorii de telefonie mobila din Romania - Connex, Orange si Zapp nu au reactionat, pana la inchiderea editiei, la stirea Reuters. Insa, in interviuri anterioare acordate Ziarului Financiar, atat  Ted Lattimore, COO Connex, cat si Bernard Moscheni, CEO Orange Romania, au afirmat ca operatorul Cosmorom nu prezinta interes pentru o eventuala achizitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO