Business Hi-Tech

Telefonia mobila CDMA 450 a devenit o piata interesanta pentru gigantii telecom

15.09.2004, 00:00 122



Intr-un moment in carea lumea comunicatiilor mobile din Europa era dominata de tehnologia GSM, care parea sa nu lase loc niciunui concurent, in Romania compania americana Qualcomm incepea sa instaleze prima retea din lume de telefonie mobila CDMA 2000 in banda de 450 MHz. Tehnologia le permitea operatorilor de telefonie mobila pe sistem analog (NMT), sa migreze la o platforma care sa rivalizeze GSM, fara sa fie necesare investitii de amploare. S-a nascut astfel serviciul Zapp al Telemobil, un proiect-pilot al carui dezvoltare a facut ca modelul sa fie copiat rapid in alte state ale lumii.





Tinta CDMA 450: reducerea costurilor de implementare si administrare



Retelele CDMA 450 sunt realizate pe tehnologia de comunicatii care sta la baza telefoniei de generatia a treia (3G) si care permite oferirea de servicii specifice: acces de mare viteza la Internet, transmisii multimedia, televiziune pe celular, localizare GPS, etc. Echipamentele de emisie pentru retelele CDMA 450 acopera zone de pana la 60 de km, ceea ce inseamna investitii reduse pentru operatorii care vor sa implementeze acest sistem si costuri mici de mentenanta. Tehnologia este ideala pentru zonele rurale care nu beneficiaza de alte sisteme de comunicatii, de aici si succesul in tari precum China, Rusia, India, Brazilia. Tehnologia suporta totusi un numar mare de utilizatori si este considerata de specialisti "impenetrabila" pentru sistemele de interceptare a apelurilor. Banda de 450 MHz este deja un standard ITU (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor) pentru telefonia celulara.



CDMA 450 ofera in special utilizatorilor de Internet largimi de banda peste posibilitatile sistemului concurent GSM, iar echipamentele noi fac posibil serviciul EV-DO, care ridica viteza de transfer a datelor teoretic la 2,4 Mbps. Testele practice au demonstrat ca in acest moment viteza oferita de Zapp prin EV-DO se ridica la 400-500 kbps pentru servere din SUA si 700-800 kbps pentru cele din Romania. Serviciul nu este insa disponibil comercial deocamdata si va fi lansat probabil abia in luna octombrie.



Astfel, o industrie care a inceput odata cu lansarea Zapp si-a dovedit potentialul comercial, devenind subiect de discutie pentru mai-marii lumii telecom.





Jucatorii CDMA 450, reuniti la Bucuresti



Piata telefoniei mobile pe tehnologie CDMA 2000 in banda de 450 Mhz creste in intreaga lume, iar acest lucru atrage atentia mai-marilor industriei telecom, precum Nokia, Ericsson, Alcatel, care si-au exprimat interesul crescut pentru acest segment.



In prezent, exista la nivel mondial 15 retele care functioneaza pe aceasta platforma, cu peste 400.000 de utilizatori, din care mai bine de jumatate sunt in Romania. Seful Zapp, Cuneyt Turktan, spune ca operatorul are acum 250.000 de clienti.



Poate tocmai de accea, la Bucuresti a avut loc conferinta internationala "450 MHz Digitalisation 2004", care a reunit reprezentantii operatorilor care ofera servicii pe aceasta platforma, oficialii producatorilor de echipament si telefoane mobile, responsabili ai autoritatilor de regelementare in domeniul telecom, invitati din industrie si din partea institutiilor internationale care activeaza in domeniu.



La conferinta au mai participat companii precum Nortel si Lucent Technologies, producatorii de echipament de retea, Huawei, care produce si echipament si telefoane mobile CDMA 450, precum si producatorii de telefoane mobile Pantech & Curitel si AnyData. Producatorul local Topex a prezentat in cadrul evenimentului o solutie de conectare a echipamentelor folosite de companii (computere desktop, laptop, telefoane) la serviciile unei retele CDMA 450, pentru a avea acces la Internet simultan cu comunicatiile de voce.





Interes din partea gigantilor telecom



Exista in acest moment la nivel mondial unsprezece producatori de telefoane mobile, fiind anuntata lansarea primelor aparate cu camera foto digitala incorporata. Cresc in special operatorii din pietele mari ale lumii, China, India, Rusia, Brazilia, iar recent au inceput pregatirile in diverse piete din Europa occidentala si exista discutii si pentru piata nord-americana. De aici si interesul marilor producatori.



"Industria creste puternic si acest lucru ne-a trezit interesul", a declarat David Readman, senior manager, strategic marketing, al producatorului de echipament telecom Ericsson. Compania a lansat anul acesta o serie intreaga de echipamente pentru retelele CDMA 450, de la statiile de emisie a semnalului, pana la solutii pentru optimizarea retelelor si pentru serviciile suplimentare specifice telefoniei mobile. Ericsson, unul din cei mai mari producatori de echipamente pentru telefonia mobila, nu are deocamdata contracte ferme in domeniul CDMA 450, insa nu exclude discutiile cu nici un operator. "Exista discutii chiar si pe piata romaneasca, cu Zapp", a precizat David Readman. Ericsson aduce un plus tehnologiei CDMA 450, echipamentele fiind realizate pe baza experientei acumulate pe piata mondiala in domeniul CDMA. Producatorul de telefoane mobile Sony Ericsson, joint venture al suedezilor cu gigantul japonez Sony, nu produce inca aparate pentru piata CDMA 450, insa evalueaza piata si o decizie in acest sens nu este nici ea exclusa.



Alcatel si Nokia urmaresc de asemenea cu interes piata retelelor CDMA 450, existand posibilitatea ca acesti importanti producatori de echipamente de telecomunicatii mobile sa lanseze produse pentru acest segment.



"Urmarim foarte atent evolutiile din acest spectru de frecventa si continuam sa supraveghem piata", a declarat Sari Baldauf, vicepresedinte executiv pentru retele la Nokia, conform Dow Jones Newswires. In acelasi timp, surse din piata citate de presa franceza au confirmat faptul ca Alcatel este interesat de tehnologia CDMA2000 in banda de 450 MHz. Oficialii grupului francez au refuzat deocamdata sa faca orice comentariu pe aceasta tema.



In ciuda faptului ca este in mod traditional asociat cu tehnologiile GSM si UMTS, Alcatel a facut recent eforturi de a patrunde pe piata echipamentelor CDMA, reusind sa obtina contracte in China, pentru operatorul China Unicom, dar si in Japonia, pentru al doilea operator de telefonie la nivel local, KDDI.



"Intrucat CDMA 450 este din ce in ce mai mult pozitionat ca raspunsul tehnologiei CDMA la evolutia GSM, mai ales din punct de vedere al pretului, pare normal ca Alcatel sa intre si pe aceasta piata", a apreciat un analistal firmei americane de cercetare Current Analysis.



In cazul in care vor face pasul catre oferirea de echipamente CDMA 450, Nokia si Alcatel s-ar alatura unui grup important de producatori de echipamente telecom prezenti deja pe acest segment: Lucent Technologies, Nortel, Ericsson, Huawei, ZTE, UTStarcom.





Discutii despre roaming



Una dintre problemele care afecteaza industria este legata de lipsa serviciului de roaming, aat intre operatorii CDMA 450, cat si intre serviciile de acest gen si operatori GSM si CDMA 2000 din lume. Specialistii din domeniu spun ca industria CDMA 450 este prinsa la mijloc in razboiul dintre tehnologiile concurente, CDMA si GSM. Cu toate acestea, au aparut si primele solutii in acest domeniu, precum cardul SIM CDMA lansat de China Unicom.



De asemenea, exista un sistem de plasare a tuturor standardelor pe un singur chipset, promovat de Qualcomm (primul telefon de acest tip, A840, a fost deja lansat de Motorola in martie 2004, dar in spectrul CDMA de 800 MHz).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO