Business Hi-Tech

Televiziunea prin cablu, amenintata de Internet

10.01.2006, 18:38 8

Marii jucatori ai industriei IT&C sustin televiziunea prin Internet, tendinta care pune in pericol viitorul industriei de cablu TV.

Gigantii Yahoo si Google si-au anuntat planurile de a oferi programe TV si clipuri video prin Internet, in timp ce Intel, cel mai mare producator de cipuri, a introdus noi procesoare si platforme software optimizate pentru a-l ajuta pe utilizator sa vada filmele descarcate de pe net. La randul sau, Microsoft cauta sa incheie parteneriate care sa permita software-ului lui Bill Gates sa patrunda pe tot mai multe computere optimizate pentru programe multimedia online.

Televizunea prin Internet (IPTV), spre deosebire de televiziunea traditionala, este receptionata prin aceleasi cabluri prin care utilizatorul acceseaza Internetul. Tehnologia permite inregistrarea de emisiuni la ore prestabilite, precum si comandarea de programe on-demand (la cerere, cu plata pe bucata). Astfel, furnizorii de servicii de televiziune prin cablu, dintre care multi sunt si furnizori de Internet, vor fi fortati sa-si actualizeze ofertele pentru a nu fi depasiti cu usurinta de operatori nou aparuti, sunt de parere specialistii.

In plus, IPTV ofera posibilitatea receptionarii simultane a milioane de programe-hibrid, obtinute din combinarea programelor de televiziune, filmelor, site-urilor web si chiar a jocurilor pe calculator.

Spre exemplu, o functie a unui software pentru IPTV de la Microsoft permite vizionarea a mai multor meciuri de baseball in acelasi timp, utilizatorul putand alege ce anume vrea sa urmareasca, fiind disponibile in acelasi timp si statistici despre jucatori.

"Este clar ca barajul a fost spart", a spus Paul Otellini, directorul executiv al Intel.

"Este o tendinta inevitabila de a folosi Internetul ca mediu de distributie, tendinta care nu va putea fi oprita", a adaugat el.

Usurinta prin care un utilizator poate gasi pe Internet continut media, in functie de nevoile lui, va accelera cresterea asteptarilor lui de a avea mai mult control asupra programelor si filmelor pe care doreste sa le vada. Recent, Yahoo a prezentat o aplicatie care usureaza cautarea de fisiere video pe Internet si permite utilizatorilor sa isi tina informatiile personale si fisierele sincronizate pe PC, TV sau telefonul mobil.

Iar Intel tocmai a introdus noua platforma Viiv - un set de componente hardware si software destinat PC-urilor - care il va ajuta pe utilizator sa-si foloseasca computerul ca pe un centru multimedia. Bill Gates, presedintele Microsoft, s-a grabit sa anunte ca versiunea Windows Media Center va fi disponibila pentru platforma Viiv.

Cateva sute de producatori de electronice si calculatoare au anuntat ca vor folosi noua tehnologie Intel. De asemenea, peste o suta de companii, precum AOL, ESPN, MTV, NBC si Tuner Broadcasting, vor oferi continut digital pentru sistemele ce folosesc platforma Viiv.

Astfel, se poate spune ca marii jucatori IT&C incearca sa schimbe modelul de business al televiziunii, dand posibilitatea micilor companii sa ofere continut media pe Internet. Practic, in viitor orice operator, indiferent de dimensiunile sale, va putea sa concureze cu marile companii de cablu sau de televiziune. Cel putin daca acestea nu se vor adapta la timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO