Business Internaţional

Airbus tripleaza profitul producatorului EADS

10.05.2005, 19:18 8

Producatorul aeronavelor Airbus, European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), a raportat o crestere de 16% a vanzarilor in primul trimestru al 2005, informeaza BBC News. Acestea au atins nivelul de 17 miliarde de euro. Profitul operational s-a triplat in primele trei luni ale anului, la 657 de milioane de euro. In plus, profitul net a crescut cu 328 de milioane de euro, fata de nivelul de doar 49 de milioane de euro, in aceeasi perioada a anului trecut.

Airbus nu si-a modificat estimarile pentru anul 2005, previzionand vanzari de 33 mld. euro si de 350-360 de aeronave.

Compania mizeaza in special pe aeronavele Airbus 350 si 260.

"Succesul primului zbor al noului A380 demonstreaza ca exista potential pentru cresterea cifrei de afaceri", au declarat reprezentantii companiei. Proiectul a fost calificat drept un succes de toti liderii politici din Europa, si in special de presedintele Frantei, Jacques Chirac.

Primul zbor al noului A380 a fost propulsat de patru motoare Rolls-Royce Trent 900, care au fost proiectate special pentru superjumbo. In cazul in care A380 va avea succesul scontat, atunci va surclasa modelul 747 produs de rivalii de la Boeing, care este in prezent cel mai mare avion de pasageri, desi a fost lansat acum 40 de ani.

Prin noul model A380, care se vinde la un pret de 216 mil. euro, Airbus are ca obiectiv atragerea companiilor aeriene care doresc avioane ce pot transporta un numar mare de pasageri, in special pentru rutele aglomerate. Airbus preconizeaza ca testele de zbor se vor termina intr-un an, permitand Singapore Airlines sa inceapa exploatarea lui din 2006.

"In plus, divizia care produce aeronave pentru industria apararii are si ea perspective de crestere", au declarat Philippe Camus si Rainer Hertrich, directori executivi ai EADS. "Progresul inregistrat la EADS Space a fost important, ceea ce indica faptul ca aceasta divizie va avea o contributie mare la dezvoltarea companiei", au continuat acestia.

EADS, care are capacitati de productie in Franta, Germania, Spania si Marea Britanie, este inregistrata in Olanda. Alegerea Olandei a fost motivata de legile care favorizeaza holdingurile, precum si de faptul ca este un teritoriu neutru (nu este nici Franta nici Germania).

Noul Airbus A380 pare ca ilustreaza cel mai bine conceptul de multinationala din spatele EADS: aripile sunt produse in Marea Britanie, coada in Spania, fuselajul in Germania si cabinele de comanda in Franta.

European Aeronautic Defence and Space Company a luat nastere in iunie, prin fuziunea Aerospatiale Matra, DaimlerChrysler Aerospace si CASA (Construcciones Aeronauticas). Multi ii numesc pe Lionel Jospin, Gerhard Schršder si Jose Maria Aznar "nasii" EADS.

In structura de top-management este reprezentata fiecare natiune: un CEO si un chairman reprezinta partea franceza (30,2% din capitalul social, impartit in mod egal intre Lagardere si un holding francez de stat), iar ceilalti doi, interesul german (DaimlerChrysler detine, la randul sau, 30,2% din actiunile EADS). Holdingul spaniol de stat SEPI se afla in posesia a 5,5% din capitalul EADS.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO