Business Internaţional

In vizor, Oleg Deripaska

17.07.2003, 00:00 11



Procurorii rusi au redeschis investigatia acuzatiilor de achizitie ilegala de active aduse lui Oleg Deripaska, magnatul rus al aluminiului si membru al familiei fostului presedinte Boris Eltan, intr-un nou atac asupra oligarhilor tarii.



Actiunea procuraturii vine dupa un raid asupra Iukos, cea mai mare companie petroliera din Rusia, manevra perceputa de opinia publica drept parte dintr-o campanie motivata politic impotriva celui mai bogat om din Rusia, Mihail Kodorkovski, presedintele Iukos.



Deripaska, care valoreaza 1,5 miliarde dolari conform revistei Forbes, controleaza jumatate din Russian Aluminium, cel mai mare producator de aluminiu din Rusia. Cealalta jumatate apartine patenerului sau de afaceri Roman Abramovici, care a cumparat recent clubul de fotbal Chelsea. Sotia lui Deripaska este una din fiicele ginerelui lui Boris Eltan, fostul presedinte al Rusiei.



O investigatie care ancheta modul in care Deripaska a cumparat pachete de actiuni la diverse companii, printre care Ingosstrakh, cea mai mare companie de asigurari, a fost inchisa saptamana trecuta din lipsa de probe. Un purtator de cuvant al biroului procurorului general a spus ca modul "lipsit de obiectivitate" in care s-a derulat ancheta initiala a dus la anularea rezultatelor anchetei si la redeschiderea cazului.



Base Element, compania lui Deripaska, a respins acuzatiile si a declarat ca nu vede nici o influenta politica in redeschiderea cazului. Totusi, analistii din Rusia cred ca cele doua cazuri fac parte din acelasi atac asupra oligarhiei ruse, comandat de la Kremlin. "Se pot observa actiuni politice majore impotriva oligarhilor rusi", este de parere Lilia Sevtsova, senior associate la Moscow Carnegie Center.



Luna aceasta procurorii au mai arestat si au pus sub acuzatie pe Platon Lebedev, presedintele grupului care controleaza Iukos, pentru frauda in dauna statului in privatizarea celei mai mari companii de ingrasaminte, Apatit, in 1994.



Avocatii Iukos au dat publicitatii o scrisoare din partea procurorului sef Vladimir Ustinov adresata presedintelui rus Vladimir Putin, care spune ca, in urma investigatiei situatiei companiei Apatit, nu s-au gasit nereguli. Purtatorul de cuvant al procuraturii a confirmat autenticitatea scrisorii, dar a specificat ca s-au schimbat circumstantele din luna aprilie, cand a fost scrisa.



Iukos si Sibneft incearca sa finalizeze o fuziune care ar putea crea cea mai mare companie petroliera ruseasca, dar autoritatile de la Kremlin nu agreeaza ideea unei companii atat de influente, care sa nu fie controlata de stat. Gigantul rezultat din fuziunea celor doua grupuri va detrona numarul unu actual pe piata Rusiei, compania LukOil.



Iukos este acum numarul doi pe piata petroliera din Rusia, iar Sibneft este a cincea companie ca marime. IukosSibneft va fi de departe cea mai mare companie ruseasca listata la bursa moscovita. O serie de oameni de afaceri din Rusia au apreciat ca actiunea autoritatilor reprezinta un atac la adresa elitei corporatiste autohtone, inainte de alegerile parlamentare prevazute in luna decembrie.



Un apropiat al grupului Iukos crede ca perchezitia intreprinsa la inceputul acestei luni la sediul grupului a fost condusa de fosti ofiteri din KGB, care au fost adusi de catre presedintele Vladimir Putin din Sankt Petersburg si acum sunt membri ai administratiei de la Kremlin. "Acesti oameni au ramas pe dinafara in urma privatizarilor din anii 1990 si acum vor sa-si primeaca partea care li se cuvine", a mai spus acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO