Business Internaţional

Kosovo: Sarbii contesta privatizarea facuta de ONU

27.05.2003, 00:00 14

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a publicat ofertantii pentru aproape 500 de companii in cadrul primelor privatizari controversate din provincia sarba Kosovo, informeaza BBC News.
Serbia, care legal inca inglobeaza provincia Kosovo, s-a opus privatizarilor, sustinand ca guvernarea interimara a ONU nu a consultat autoritatile sarbe cu privire la procedura de desfasurare a vanzarilor.
Reprezentantii ONU in Kosovo sustin ca vanzarile sunt vitale pentru relansarea economiei, unde 2 milioane de persoane depind de ajutoarele straine. Kosovo a intrat sub protectia ONU in iunie 1999, dupa campania de bombardare de 11 saptamani condusa de NATO.
Cu doua saptamani in urma, ONU a lansat un decret conferind contractelor de leasing pe 99 de ani asupra activelor aflate in "proprietatea sociala" o forma unica de proprietate publica introdusa in fosta Iugoslavie, in era comunista. Liderul Centrului Coordonator Sarb pentru Kosovo, Nebojsa Covic, s-a opus contractelor sustinand ca Belgradul nu a fost consultat in prealabil.
Guvernul sarb este ingrijorat in special pentru datoriile internationale de 1,4 miliarde de dolari pe care le-a garntat, dar care sunt datorate de companiile din Kosovo. In ciuda faptului ca ONU le-a promis angajatilor ca vor primi 20% din valoarea de privatizare, si sindicatele kosovite s-au opus vanzarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO