Business Internaţional

Le Monde: Nimeni nu vrea să se creadă în dezastrul absolut, dar toată lumea se pregăteşte pentru el

Autor: Iulian Anghel

08.12.2011, 15:48 374

Pentru cotidianul francez de stânga Le Monde ipoteza dispariţiei monedei euro care nu ar mai mira pe nimeni, capătă forma unei lecţii de istorie.

Citând un studiu al băncii elveţiene UBS, Le Monde aminteşte că, în secolul trecut, au existat patru dizolvări de uniuni monetare, toate având consecinţe îngrozitoare în plan economic, social şi politic.

Şi atunci de ce ne "îngrijorăm" de zona euro?

"Pentru că dezmembrarea uniunii monetare în situaţia actuală a de interconectare în care se află economiile lunii ar echivala cu un haos mondial, cu dezastrul absolut."

Desfiinţarea zonei euro, scindarea acesteia într-o uniune de Nord şi una de Sud sau eliminarea unor membri actuali ai eurozonei, sunt scenarii de care economiştii nu se mai feresc. Nimeni nu vrea să creadă, dar toată lumea se pregăteşte pentru asta.

Însă, arată publicaţia franceză, chiar exerciţiul teoretic arată ce catastrofă imediată şi devastatoare ar însemna pentru oameni revenirea la monedele naţionale: "Cum ar fi să ne trezim mâine dimineaţă cu 30-40% mai puţină putere de cumpărare, noi cei care ne aflăm în afara clubului elitist nordic cu rating maxim de ţară? Cum ar fi pentru cei care au un credit? Cum ar fi să te trezeşti că trebuie să achiţi creditul cu moneda slabă pe care o primeşti la salariu?"

La toate aceste întrebări răspunsul este înfricoşător, conchide Le Monde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO