Business Internaţional

Petrolul rusesc face cu ochiul companiilor americane

16.09.2003, 00:00 14



Companiile americane ExxonMobil si ChevronTexaco ar putea inainta, in cursul acestei saptamani, doua oferte rivale pentru achizitionarea unui pachet de 25% din capitalul firmei rusesti YukosSibneft, a anuntat luni cotidianul Wall Street Journal, citat de Reuters.



Surse apropiate companiilor mentionate estimeaza ca o astfel de tranzactie ar putea depasi 11 miliarde de dolari.



"Atat Chevron, cat si Exxon vor actiona cu prudenta, iar eventualele oferte vor avea statut de propuneri preliminare, prezentand conditiile prin care s-ar putea realiza o astfel de tranzactie", a aratat una dintre sursele citate.



Yukos si Sibneft vor fuziona pana la sfarsitul anului curent, tranzactie care va conduce la formarea celui mai grup petrolier din Rusia. Conducerile celor doua companii au dezmintit in repetate randuri zvonurile legate de o posibila oferta de preluarea inaintata de un grup american.



Pana la data publicarii informatiilor, reprezentantii Exxon si Chevron nu au putut fi contactati pentru a oferi detalii suplimantare.



Potrivit cotidianului american, chiar daca Exxon si ChevronTexaco vor inainta oferte neoficiale, ar fi prima data cand doua mari grupuri americane isi exprima interesul pentru preluarea unei participatii importante in Rusia.



O eventuala tranzactie ar echivala cu cea mai importanta investitie straina realizata in Rusia, depasind cu mult contractul de 7,7 miliarde de dolari prin care British Petroleum a infiintat o societate mixta cu compania autohtona TNK.



Insa operatiunea risca sa fie ingreunata de divergentele existente intre Mihail Khodorkovski, presedintele Yukos, si administratia de la Kremlin. Disputa a fost generata in luna iulie, dupa ce autoritatile au arestat unul dintre principalii sai aliati si parteneri, sub acuzatia de frauda.



Articolul din Wall Street Journal a precizat ca omul de afaceri, cel mai bogat din Rusia, a inceput sa caute, inca din lunile aprilie-mai, un partener strain puternic care sa ii ofere protectie, anticipand problemele cu administratia de la Kremlin.



ChevronTexaco, cea de-a patra mare companie mondiala de energie, a inaintat planurile sale privind explorarile si afacerile de productie din Rusia, in ciuda unor zvonuri, conform carora ar fi achizitionat un grup de companii mai mici din industria petroliera.



David O'Reilly, directorul executiv si presedintele ChevronTexaco, spune ca Rusia si Orientul Mijlociu raman cele mai importante regiuni startegice pentru dezvoltarea companiei. Analistii citati de Financial Times sustin ca cei de la ChevronTexaco au la dispozitie 10 miliarde de dolari pentru a investi in noile proiecte.



Compania urmareste sa preia o parte din YukosSibneft, dar analistii considera ca a cumpara un pachet suficient de mare de actiuni din nou formata companie ar putea costa prea mult, iar a cumpara un pachet mai mic ar fi periculos intr-o tara in care companiile de energie minoritare au fost exploatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO