Business Internaţional

SABMiller face profit dublu la sase luni

19.11.2004, 00:00 9



SABMiller, cel de-al patrulea mare producator de bere din lume, a raportat un profit pe primele sase luni de peste doua ori mai mare pe baza castigurilor obtinute in Africa de Sud, a imbunatatirii cererii la marca Miller Lite in SUA si a vanzarii unui pachet de actiuni detinute intr-o fabrica de bere din China, informeaza Bloomberg.



Profitul companiei s-a majorat pana la 699 mil. dolari, sau 56 de centi pe actiune, pe ultimele sase luni pana in septembrie, in comparatie cu profitul de 308 mil. dolari, sau 25,3 centi, realizat in aceeasi perioada a anului trecut. Compania South African Brewery, a inregistrat castiguri record de 346 mil. dolari.



Producatorul de bere se afla in mijlocul unui program de extindere in China si tarile din estul Europei, pentru a compensa scaderea consumului de bere in Europa Occidentala. Operatiunile SABMiller sunt, de asemenea, in dezvoltare in Africa de Sud, declinul cursului dolarului in favoarea monedei locale, rand-ul, accelerand ritmul de crestere a castigurilor companiei.



Actiunile grupului s-au apreciat in acest an cu 46%.



"SAB Miller va avea cea mai importanta crestere sustinuta pe sectorul international al bauturilor in urmatorul an", spune Anthony Geard, analist la firma de brokeraj Investec Securities din Londra, care acorda in acest moment ratingul "pastreaza" actiunilor companiei.



Aproximativ 75% din profitul SABMiller provine de pe pietele emergente, in timp ce InBev, un alt producator mondial important, aproape 50%, potrivit datelor furnizate de fondul Credit Suisse First Boston.



InBev, care ocupa locul doi in randul celor mai mari producatori din lume, a inregistrat o crestere de 60% in profituri, datorita amplificarii vanzarilor in Rusia, China si compania a cumparat AmBev, cel mai mare producator de bere din America Latina.



SAB a incasat 96 mil. dolari din vanzarea pachetului de 29,4% din actiunile producatorului chinez Harbin Brewery Group catre Anheuser-Busch si alte 239 mil. dolari dupa cedarea a 21% din actiunile retailerului sud-african Edgars Consolidated Stores.



Vanzarile s-au majorat cu 14% in Africa de Sud, la 7,18 mld. dolari. Determinantii principali ai acestei cresteri au fost temperaturile ridicate si sporirea cererii din aceasta tara, unde economia a avut un ritm de crestere pe al doilea trimestru de 3,9%. In plus, deprecierea dolarului impotriva rand-ului a avut, de asemenea, o contributie importanta la cresterea castigurilor companiei.



SABMiller a fost fondata in anul 1895 la Johannesburg si domina piata sud-africana a berii cu brandurile proprii, cel mai cunoscut fiind Castel Lager. Actualmente detine 60% din piata bauturilor alcoolice din Africa de Sud, analistii de la Investec Securities estimand o crestere de 41% a profitului operational obtinut in acest exercitiu financiar in aceasta tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO