Business Internaţional

Sezon agitat in petrolul rusesc

07.05.2004, 00:00 8



Total, a treia mare companie europeana din sectorul petrolului, poarta discutii cu mai multe companii din Rusia cu provire la posibilitatea lansarii unor noi proiecte in domeniul petrolier si al gazelor, a declarat Christophe de Margerie, director de operatiuni de explorare petroliera al companiei, citat de The Moscow Times.



Total a declarat ca prefera sa incheie noi parteneriate decat sa preia pachete minoritare in cadrul mai multor companii si se asteapta sa semneze un acord in Rusia in acest an, fara sa ofere detalii suplimentare in acest sens.



"Cu o companie internationala si una locala, aceasta este cea mai sigura cale de acces," a declarat de Margerie in cadrul unui interviu. In Rusia, "prioritatea nu o reprezinta sectorul petrolier, ci cel al gazelor," a mai declarat Margerie. Rusia se afla pe locul doi in lume din punct de vedere al rezevelor de gaze.



Traderii si investitorii au speculat ca firmele petroliere occidentale ar putea incerca sa achizitioneze Sibneft, compania fiind pe cale de a iesi din combinatia cu Iukos. In ceea ce priveste interesul companiei Total fata de Sibneft, au existat unele informatii conform carora Total ar fi castigat sprijinul guvernului rus pentru achizitionarea unui pachet de 25% din Sibneft.



"Sibneft este pe piata, dar nu exista discutii concrete," a declarat de Margerie relativ la rapoartele respective, adaugand ca Total poarta discutii "cu alte companii".



De Margerie a anuntat ca Total a recurs la Lehman Brothers Holdings si la o banca din Rusia in ceea ce priveste consultanta legata de oportunitatile din Rusia.





Temeri pentru Iukos



Ministrul rus al finantelor, Alexei Kudrin, spune ca suma de 3,5 miliarde de dolari, pe care statul o cere in contul taxelor neplatite de grupul petrolier, reprezinta doar un inceput in ceea ce priveste masurile ce vor fi luate de autoritati cu privire la companie. Declaratia lui Kudrin va da nastere probabil unor temeri legate de posibilitatea ca Iukos sa se confrunte cu noi astfel de penalitati, pe langa cea impusa cu privire la taxele pe anul 2000.



Analistii spun ca Iukos ar fi capabila sa supravietuiasca dupa plata celor 3,5 miliarde de dolari, dar ca orice amenda suplimentara i-ar obliga pe proprietari sa scoata compania la vanzare.



Kudrin a respins in acelasi timp posibilitatea incheierii unei intelegeri intre guvern si asa-numitii "oligarhi" ce au preluat controlul asupra unei mari parti a industriei Rusiei la preturi modice in cadrul proceselor de privatizare de la mijlocul anilor 90.





Economia zburda



Economia Rusiei a crescut cu 8% in primul trimestru al anului 2004, reprezentand cel mai alert ritm de dezvoltare din ultimii peste trei ani, conform ministerului rus al dezvoltarii economice si comertului, citat de The Moscow Times.



"Dezvoltarea a avut la baza cresterea cererii interne," a declarat ministerul. "Cel mai inalt ritm de crestere a fost inregistrat in sectorul materialelor de constructii si productiei de utilaje. Industriile combustibililor si produselor chimice au crescut si ele mai rapid decat restul economiei".



Rata de crestere este cea mai ridicata rata inregistrata din trimestrul patru al anului 2000, cand economia rusa a avansat cu 8,2%. Guvernul se asteapta la o rata de crestere economica de 6,4% pe intregul an 2004. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO