Companii

Afaceri in scadere pentru Nova Tours

11.11.2003, 00:00 20

Agentia de turism Nova Tours se asteapta anul acesta la o scadere cu 30% a cifrei de afaceri, in euro.
Cauzele sunt reducerea comisioanelor in activitatea de ticketing - principala sursa de venit a agentiei - si atenuarea cererii, dupa boom-ul de anul trecut datorat eliminarii vizelor.
Astfel, Nova Tours asteapta anul acesta o cifra de afaceri de 100 de miliarde de lei (2,6 milioane de euro), fata de anul trecut cand a inregistrat 115 miliarde de lei (3,7 milioane de euro).
"Scaderea cifrei de afaceri se datoreaza in principal deciziei de anul trecut a liniei aeriene nationale, Tarom, de a reduce comisionele percepute de agentiile de turism din vanzarea de bilete de avion de la 9% la 7%", spune Marcel Badescu, director general al agentiei.
Aproape 70% din incasarile agentiei provin din activitatea de ticketing, iar restul de 30% din turism.
Nova Tours, care are licenta de tour-operator, este specializata pe turismul individual (for-individual-tourist FIT) si pe organizarea de conferinte si reuniuni.
"Turismul romanesc trece printr-o faza de transformare si diversificare. Romanii care au fost deja o data sau de doua ori in strainatate cer acum oferte cat mai personalizate si mai flexibile, chair daca si preturile sunt mai mari", spune el.
Nova Tours are contracte cu 15.000 de hoteluri din intreaga lume. Anul trecut, compania a avut in jur de 12.000 de clienti.
Nova Tours a fost infiintata in 1990 si in prezent are 28 de angajati. Actionarii companiei sunt doua persoane fizice romane, din care una este chiar Badescu, cu 50% din actiuni.
Badescu este si presedinte de onoare al Asocietiei Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
El spune ca balanta comerciala din turism este dezechilibrata, in sensul ca incasarile de la turistii straini care viziteaza Romania sunt mai mici decat cheltuielile turistilor romani in strainatate.
"Odata cu intrarea pe piata romaneasca a tour-operatorilor stranini, precum TUI sau Neckermann, care au preturi foarte competitive, acest dezechilibru risca sa se amplifice", mai spune el. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO