Companii

Alro ar putea delista Alprom de pe RASDAQ

16.06.2003, 00:00 16

Cota detinuta de producatorul de aluminiu primar Alro Slatina in capitalul companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina a crescut de la 70% pana la 85% in urma unei operatiuni de majorare a capitalui social prin aport de numerar, datorita faptului ca  putini dintre actionarii minoritari au subscris.
Principalul actionar al Alro, casa americana de comert Marco, mai detine, prin intermediul Marco Acqiusition si Conef SA, inca 5,4% din capitalul Alprom, ceea ce inseamna ca aceasta controleaza, de fapt, peste 90% din actiunile Alprom. #leadend#Alro va trebui, conform legislatiei pietei de capital, sa lanseze o oferta pentru a delista Alprom sau sa vanda o parte din actiunile pe care le detine, considerandu-se ca le-a dobandit in mod neintentionat.
Cel mai important actionar minoritar al Alprom a ramas fondul de investitii Broadhurst, care detine acum 3,4% din actiuni.
Majorarea de capital la Alprom s-a realizat prin emiterea de actiuni noi la pretul de 25.000 lei/actiune, egal cu valoarea nominala in timp ce pretul actiunilor pe piata se situa in jurul valorii de 40.000 lei/actiune. Cu toate ca puteau, teoretic, sa subscrie pentru a vinde actiunile ulterior la un pret mai mare, doar o mica parte a actionarilor minoritari au subscris. Capitalul social al Alprom a crescut in urma subscrierii de la 170 miliarde de lei, la 544 miliarde de lei.
Banii obtinuti de societate vor fi folositi pentru modernizari si pentru protectia mediului. Productia Alprom ar urma sa creasca de la 23.000 de tone anul trecut la 40.000 de tone anul acesta si 60.000 de tone in 2004.
Alprom a incheiat anul trecut cu un profit de 85 miliarde de lei (2,6 milioane de dolari), dublu fata de 2001. Tot anul trecut, cifra de afaceri a Alprom a fost de aproape 2.000 miliarde de lei (62 milioane de dolari), din care  aproximativ doua treimi au fost reprezentate de exporturi. Alprom produce produse din aluminiu, printre care tabla, benzi, folii, profile, tevi si timplarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO