Companii

Ana Imep vrea sa-si dubleze cifra de afaceri in cinci ani

15.10.2002, 00:00 25

Producatorul de motoare electrice Ana Imep, controlat de omul de afaceri George Copos, are ambitii mari pentru urmatorii cinci ani: locul al doilea intre producatorii de profil din Europa, prin dublarea cifrei de afaceri, care va ajunge la 75 milioane euro si dublarea productiei, care va depasi sapte milioane de motoare electrice.

"Cred foarte mult in ceea ce am facut la Pitesti si vreau sa consolidez aceasta afacere. De aceea Ana Imep va ajunge, incepand de anul viitor, al doilea producator de motoare electrice din Europa", a declarat, pentru Ziarul Financiar, George Copos.
Omul de afaceri a spus ca a ajuns, recent, la un acord cu grupul turc de electrocasnice Arcelik (care va prelua producatorul de frigidere Arctic Gaesti) pentru producerea in Romania a unor componente.
Copos nu a precizat insa daca este vorba de componente pentru masini de spalat Beko, pe care Arcelik ar urma sa le produca in Romania, sau despre componente pentru televizoare Beko, produse de acelasi grup.
El spune ca in 2004 productia de motoare va depasi cinci milioane de unitati, in conditiile in care fabrica de la Pitesti va produce in acest an 3,5 milioane de motoare. "In 2007 vom produce mai mult de sapte milioane de motoare si vom avea o cifra de afaceri de peste 75 de milioane de euro", a precizat Copos.
Ana Imep a obtinut in primele noua luni din 2002 un profit net de 77 miliarde lei (2,4 milioane dolari) si estimeaza ca va atinge tinta de 111 miliarde lei (3,4 milioane dolari) propusa pentru tot anul. Vanzarile companiei vor fi de 1.100 miliarde de lei (35 milioane euro) in 2002, in crestere cu 14% fata de anul anterior. 
Valoarea investitiilor efectuate de grupul Ana la Pitesti va depasi, la sfarsitul anului, suma de 16 milioane de dolari. Anul acesta oficialii Ana Imep au anuntat ca vor fi investite cinci milioane de dolari, in asimilarea unor serii de motoare universale cu colector, a caror implementare tehnologica si intrare in productie va permite cresterea cifrei de afaceri cu peste 30% in 2003 fata de 2002.
Compania exporta, potrivit lui Copos, mai mult de 95% din productie, mai ales in Italia, Franta si Spania, dar si in Marea Britanie, Rusia, SUA, Argentina, China, Siria si Egipt.
Cea mai puternica prezenta a producatorului de la Pitesti pe pietele externe este in Italia, unde Ana Imep detine 24% din piata de motoare pentru masini de spalat automate, 11% din cea pentru masini de uscat rufe si 11% din cea de motoare pentru hote de bucatarie.
Printre planurile de viitor ale companiei se numara si castigarea unor contracte de furnizare pentru clienti ca Whirlpool, Siemens si Bosch pentru motoare utilizate la masinile de spalat, dar si pentru General Motors si Renault, pentru motoare de echipamente auto.
Ana Imep este considerata una din cele mai bune companii de pe Rasdaq, fiind una din societatile care vor face parte din categoria intai de tranzactionare a pietei extrabursiere.
Profitul care urmeaza sa fie obtinut in acest an, de 110 miliarde lei, ar putea fi alocat in intregime dividendelor, potrivit oficialilor Ana Imep. In aceste conditii, profitul pe actiune va fi de 463 de lei. Anul trecut, intreg profitul, de 70 miliarde lei, a fost alocat pentru investitii.
In urma cu cateva saptamani, in structura actionariatului societatii a aparut o schimbare importanta, fondul de investitii Romanian Reconstruction Capital vanzandu-si un pache de 7,7% din capitalul Ana Imep catre o companie offshore din Cipru - Banwell Ltd.
Copos detine in prezent, prin intermediul Ana Group, 70,43% din capitalul producatorului de motoare electrice.
Societatea are un capital social de 239,54 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoare nominala de 1.000 de lei. Comparativ cu inceputul anului, titlurile Ana Imep si-au dublat pretul, in special datorita achizitiilor efectuate de Romanian Reconstruction Capital.
La pretul de inchidere de ieri, 1.820 de lei, capitalizarea bursiera a Ana Imep este de 13,2 milioane dolari.
Ana este unul din cele mai mari grupuri industriale din tara. Anul trecut, grupul, care coordoneaza activitatea a unsprezece societati private, a realizat o cifra de afaceri de 1.832 miliarde lei (63 de milioane de dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO