Companii

Cresterea preturilor a mentinut constant businessul Ursus

Cresterea preturilor a mentinut constant businessul Ursus
20.05.2010, 23:07 35

Ursus Breweries, liderul pietei locale a berii, a inregistrat inanul fiscal trecut o scadere cu 13% a vanzarilor in volum, insacresterea cu 9% a preturilor in aceeasi perioada a mentinutbusinessul producatorului de bere aproximativ la acelasi nivel cu2008, potrivit estimarilor ZF.

Reprezentantii Ursus Breweries, companie care produce marcileTimisoreana si Ursus, nu au comunicat valoarea vanzarilor, darpotrivit estimarilor ZF, cifra de afaceri a companiei variaza intre280 si 320 de milioane de euro.

Producatorul Ursus si Timisoreana a vandut in anul fiscal trecut(aprilie 2009-martie 2010) 5,1 milioane de hectolitri de bere, intimp ce cota de piata a companiei a ajuns la 32%, potrivitpropriilor informatii. Unul dintre brandurile din portofoliulsubsidiarei locale Ursus Breweries care a castigat cota de piata in2009 a fost Timisoreana, cel mai vandut brand local de bere,potrivit reprezentantilor companiei, care nu au furnizat insa datedespre valoarea vanzarilor acestui brand.

Pe fondul diminuarii volumelor vandute, dar si ca urmare ainvestitiilor realizate in anul 2008, de cateva zeci de milioane deeuro, Ursus Breweries a finalizat anul trecut cu o scadere aprofitului operational (EBITDA). Reprezentantii companiei nu audezvaluit insa valoarea profitului operational.

"Traim timpuri interesante in piata romana a berii, deoareceacest an fiscal care tocmai s-a incheiat marcheaza limita intrecresteri fara precedent si scaderi fara precedent. Personal, nu vado revenire a pietei in viitorul apropiat, deoarece criza economicainca nu s-a incheiat pe plan local", a declarat Andrei Haret,presedintele interimar al Ursus Breweries.

Haret este primul manager roman desemnat sa conduca o subsidiaraa SABMiller, el urmand sa devina director general al DreherBreweries din Ungaria in aproximativ o luna.

Filiala locala a SABMiller a fost unul dintre putiniiproducatori de bere care au castigat cota de piata in ultimul an,in conditiile in care volumul vandut s-a diminuat la nivel de piatain 2009 cu peste 13%, la 17,6 milioane de hectolitri, potrivitdatelor Asociatei Berarii Romaniei. Principalii competitori aiUrsus Breweries pe plan local sunt companiile Bergenbier, HeinekenRomania si United Romanian Breweries Bereprod (producatorulTuborg).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO