Companii

Curieratul rapid ia avant: TNT vrea o crestere de 40% in acest an

21.04.2004, 00:00 21



TNT Romania, filiala locala a companiei europene de curierat rapid TNT Express, a realizat anul trecut o crestere cu 60% in lei a cifrei de afaceri, au anuntat reprezentantii firmei. Aceasta inseamna o crestere cu peste 30% in euro, la circa 12,5 mil.euro.



Cu o cota de 43% din piata locala, TNT Romania are printre clienti companii precum Honeywell Garett, ING Barings, Mobifon, ABN Amro Bank, Sony sau Xerox.



"Cresterea de anul trecut se datoreaza in primul rand extinderii capacitatii de transport aerian odata cu introducerea de la jumatatea anului trecut a aeronavei Bae-146, care opereaza curse zilnice de pe aeroportul Otopeni. Totodata, piata locala in ansamblu este in ascensiune, ca urmare a accelerarii comertului exterior si a intarii pe piata a jucatorilor mari", a declarat Mirela Nemtanu, directoarea de marketing a companiei TNT Romania. Avionul, care o capacitate de 10,5 tone, este proprietatea diviziei aeriene a companiei, TNT Airways.



Incepand din vara acestui an, TNT Romania isi va suplimenta din nou capacitatea de zbor.



"Pentru acest an, ne-am propus o crestere in lei de cel putin 40%. Aceasta si pentru ca in cel mult doua luni TNT isi va extinde din nou capacitatea de transport aerian prin introducerea unei curse charter si de pe aeroportul din Cluj. Aceasta va deservi centrul si nord-estul tarii", a mai spus Nemtanu. Ea nu a precizat de la ce companie aeriana va fi inchiriat avionul.



Deocamdata, compania opereaza transporturi cu doua aeronave, de pe aeroportul Otopeni din Bucuresti si aeroportul din Timisoara. Activitatea firmei are la baza transportul atat aerian cat si rutier.



TNT Romania a anuntat anul trecut un plan de investitii in Romania de circa 7 mil.$ in trei ani, in conditiile in care investitiile actuale se ridica la circa 10 mil.$. Reprezentantii companiei spun ca principala destinatie a investitiilor este extinderea flotei de transporturi.



In prezent, TNT Romania are in jur de 300 de angajati si 20 de birouri in principalele orase ale tarii. TNT este prezenta pe piata din Romania din anul 1999, cand a achizitionat compania locala de curierat Romcargo, care era din 1991 agent unic al TNT.



Potrivit sitului Ministrului de Finante, compania a avut in 2002, o cifra de afaceri de circa 300 mld.lei (circa 9,5 mil.euro).



In Romania, TNT activeaza atat pe piata curieratului extern cat si intern, ponderea acestuia din urma fiind inca destul de redusa, de circa 10% din totalul veniturilor.



"Anul trecut am ajuns la o cota de piata de circa 43% din segmentul de curierat international, care constituie principala noastra activitate", a mai precizat Nemtanu.



Piata serviciilor de curierat extern din Romania este estimata undeva in jurul valorii de 20 de milioane de euro annual, cu o crestere pe an de peste 10-15%.



Alaturi de TNT, piata romaneasca de curierat rapid international este impartita intre grupurile DHL (SUA), si UPS (SUA), prin companii proprii, dar si Federal Express (SUA) si EMS (SUA), care opereaza prin agentii. Pe segmentul de curierat intern mai concureaza companii romanesti precum Cargus, Pegassus sau Kangaroo Express.



Compania mama TNT Express are o cifra de afaceri globala de peste 4 miliarde de euro si are peste 43.000 de angajati in toata lumea si are o flota de 21.000 de vehicule si 36 de avioane. TNT Express este o divizie a grupului olandez TPG N.V. , care furnizeaza servicii de curierat rapid, posta si logistica.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO