Companii

Fondul Equest ar putea lista Domo la Londra pentru preluarea integrala

Fondul Equest ar putea lista Domo la Londra pentru preluarea integrala

Lorand Szarvadi, managerul general al Domo (stanga), pastreaza un pachet minoritar de actiuni la retailerul de electrocasnice, in timp ce tranzactia cu fondul britanic Equest marcheaza si exit-ul fondului american de investitii RAEF, la care Horia Manda (dreapta) ocupa functia de vicepresedinte.

23.07.2007, 17:50 107

Fondul britanic de investitii Equest Investments Balkans (EIB), care a preluat prin subsidiara Lynx Property, 75% din compania Domo, al treilea retailer de electronice si electrocasnice din Romania, ar putea lista compania la bursa din Londra pentru a achizitiona si pachetul minoritar de 25% din actiuni ramas in "curtea" membrilor fondatori.
Equest, care detine 75% din Lynx Property, controleaza indirect putin peste 56% din participatiile Domo si are drept de preemptiune la preluarea restului de 25% din actiuni, detinute de fondatorii retailerului prin compania Dominuse. Printre actionarii fondatori ai Dominuse se numara directorul general Lorand Szarvadi-Teglas, cu o participatie de 55%, directorul pentru dezvoltare Zsuzsanna Szarvadi-Teglas, Ferenc Hegedus si directorul financiar Alexandru Mnohoghitnei.
"Equest poate prelua integral actiunile Domo dupa cel putin 3 ani de la preluarea a 75% din companie. Ei ar putea in acest timp sa recurga si la o listare, probabil la bursa londoneza, daca vor neaparat participatia integrala", a declarat Lorand Szarvadi, managerul general al Domo. El nu a precizat valoarea tranzactiei, care va fi finalizata cel mai probabil in septembrie. Reprezentantii EIB au declarat ca se asteapta ca Lynx sa finanteze achizitia prin combinarea unor credite cu numerar.
In urma cu doua luni, Lorand Szarvadi a declarat pentru ZF ca valoarea companiei se ridica la 80-100 mil. euro, in functie de atingerea rezultatelor targetate pentru 2007. Pe de alta parte, businessul Domo a fost evaluat de analisti din piata la 50- 60 mil. euro, tinand cont de aprecierea de 4 ori a profitului net, pana la aproape 10 mil. euro in 2006 (jumatate obtinut din vanzarea companiei de creditare Estima Finance), in conditiile in care cifra de afaceri a ajuns la 122,6 milioane de euro.
Aceasta suma se poate dubla in conditiile in care se adauga si valoarea activelor companiei. Domo detine in Romania o suprafata comerciala de aproximativ 45.000 de metri patrati, evaluata de surse din piata la circa 50 de milioane de euro in functie de calitatea activelor.
Potrivit unui anunt al Equest, activele brute ale Domo au fost evaluate la finele anului trecut la 56,7 milioane de euro.
Spre comparatie, intr-o analiza similara, Ziarul Financiar a evaluat in anuarul "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania" compania Altex, primul retailer de electronice si electrocasnice din piata, la 141 de milioane de euro.
Pana la momentul actual, in cele aproape 3 luni de negocieri, s-au stabilit termenii preliminari ai tranzactiei, situatia exitului fondurilor de investitii RAEF si Westerham si s-a semnat acordul de preluare.
"Elementele finale se vor stabili la closing. Pana atunci mai trebuie obtinute aprobarile actionarilor si aprobarea Consiliului Concurentei. Chiar daca afacerea este aproape gata, se pot intampla multe si chiar si negociatorul se poate retrage in urma platii unei taxe de reziliere", a declarat Szarvadi. Representantii RAEF au estimat la aproximativ 2 luni intervalul de asteptare pentru aprobarea Consiliului Concurentei.
Preluarea Equest marcheaza si iesirea din actionariatul Domo a fondului de investitii american RAEF (Romanian-American Enterprise Fund), cu o participatie de 9,3%, potrivit ultimelor informatii disponibile, si a fondului de investitii Westerham, cu o participatie de 14,7%.
"Impreuna, fondurile detin aproape 24% din companie. Este clar ca RAEF va iesi integral din actionariatul Domo, dar isi va continua investitiile in Romania", a declarat Horia Manda, vicepresedintele RAEF.
El nu a dorit sa precizeze randamentul obtinut si nici tintele care vor face obiectul plasarii fondurilor obtinute din tranzactie.
Transformarile din structura actionariatului Domo nu au adus schimbari in conducerea companiei, managementul urmand sa fie mentinut. "In continuare Domo va fi condusa de aceeasi echipa, aceasta fiind ceruta de ambele parti. Schimbari vor avea loc in consiliul de administratie unde probabil Equest va avea trei membri, iar Dominuse doi", a declarat Szarvadi.
Equest detine in Romania prin divizia de investitii imobiliare un portofoliu de noua proprietati cu o valoare cumulata de peste 60 mil. euro.
Preluarea Domo intareste pozitia Equest pe piata regionala a electrocasnicelor dupa ce fondul a finalizat investitii recente in cadrul retailerului bulgar Technomarket si al companiei Technomobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO