Companii

Licitatii de 20,7 mil. dolari la AVAB

07.04.2003, 00:00 18

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) va incerca sa vanda astazi la licitatie complexul hotelier Mara din Sinaia si instalatia de dializoare si seturi arterio - venoase, pretul de pornire pentru cele doua active depasind 20 mil. dolari.
Pretul de pornire al licitatiei pentru hotelul Mara din Sinaia, activ care apartine societatii Mara Investments, este de 16,3 milioane de dolari (inclusiv TVA). Complexul dispune de 142 de camere, saloane multifunctionale, restaurant, bar de zi, discoteca, centru de sanatate, piscina semiacoperita, garaje subterane, centrala termica, teren de peste 22.000 de metri patrati etc.
In acest caz, creanta pe care AVAB o are de recuperat este 28,6 milioane de dolari. Societatea Mara Investmens s-a imprumutat in 1994 de la Bancorex cu 20,5 milioane de dolari si 20,11 miliarde de lei pentru constructia si amenajarea complexului hotelier, aflat sub franciza Holiday Inn. Mara Invest a platit din acesti bani numai 3%.
Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu, declara recent ca daca in urma licitatiilor pe care Autoritatea le va organiza nu se va obtine 50% din pretul de pornire, complexul nu se va mai vinde si va fi adjudecat in proprietatea privata a statului. In aceste conditii, o varianta luata in calcul ar fi acordarea operarii unui lant hotelier international.
In ceea ce priveste instalatia de dializoare si seturi arterio-venoase, activ care apartine societatii R.A. Medical Industries, AVAB incerca sa obtina un pret de 4,3 milioane de dolari (inclusiv TVA). Instalatia a mai fost scoasa la vanzare la inceputul lunii martie, la un pret de 8,6 milioane de dolari.
Instalatia de producere a dializoarelor, afacere estimata la 80 de milioane de dolari pe an, este unica in Romania, RA Medical Industries fiind singura fabrica de acest gen din zona, cele mai apropiate fabrici aflandu-se in Italia si Germania.
RA Medical Industries, al carui actionar majoritar este George Constantin Paunescu, are datorii de peste 12 milioane de dolari, preluate de AVAB de la Bancorex. Societatea a deneficiat de un credit care a asigurat in proportie de 85% achizitionarea liniei de productie din Elvetia, restul de 15% fiind platit de compania elvetiana de la care a fost cumparata linia de productie.
In acest caz, AVAB nu detine decat instalatia propriu-zisa,terenul si cladirile in care este aceasta amplasata apatinand societatii SIAT, un institut de cercetare la care Autoritatea pentru Privatizare detine 51% din actiuni.
Cel care va cumpara instalatia trebuie sa ajunga la o intelegere cu aceasta societate pentru teren si cladiri.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO