Companii

Policolor: castigul a crescut mai repede decat cifra de afaceri

02.08.2004, 00:00 58

Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 401 miliarde lei (circa 9,8 milioane euro), in crestere cu 19% fata de nivelul de 336,4 miliarde lei raportat pentru perioada similara din 2003.
Profitul net al companiei in primele sase luni a fost de de 34,5 miliarde de lei, cu 25% peste nivelul perioadei anterioare de raportare .
Veniturile totale s-au situat la 413 miliarde lei, in urcare cu 15% , dupa ce in primul semestru din 2003 au totalizat 360 miliarde lei. In perioada ianuarie-iunie cheltuielile Policolor au insumat 369 de miliarde lei. Policolor a vandut in primele sase luni ale anului curent produse in valoare de 381 miliarde lei.
Compania are creante de 204 miliarde lei si datorii de aproximativ 300 miliarde lei, cea mai mare parte (289 miliarde lei) urmand sa fie achitate in termen de un an, conform raportului semestrial transmis la Bursa. Stocurile Policolor insumau aproximativ 200 de miliarde lei, fata de 154 miliarde lei la finele anului trecut.
Inainte de 1990, compania activa sub denumirea Intreprinderea de Lacuri si Vopsele Bucuresti si era unul dintre furnizorii importanti ai industriilor nationale de autovehicule, mobila sI electronica.
Compania a pierdut puternic din piata dupa revolutie avind nevoie de o puternica restructurare in a doua parte a anilor 90 .Pentru fondurile de investitii care au preluat compania in 1997 la privatizare, Policolor nu a fost o afacere tocmai stralucita. De abia in ultimii ani Policolor a reusit sa-si revina dupa ce a investit puternic in marketing.
Principalii concurenti de pe piata autohtona sunt companiile Kober si Dufa .
Piata vopseselor se afla in continua crestere datorita potentialului ridicat de dezvoltare, desi media de consum este inca mult inferioara celei inregistrate de celelalte piete din regiune. Acesta se situeaza pentru Romania sub 3 kg per capita. In comparatie, in Ungaria media este de 9 kg, in Cehia de 12kg, in Gemania de 12 kg, iar in tarile scandinave se apropie de 20 kg pe cap de locuitor.
Din profitul obtinut anul trecut, compania nu va distribui dividende actionarilor, intrucit l-a folosit pentru a acoperi pierderile reportate din exercitiile financiare precedente. Din castigul de 23,6 miliarde de lei, suma de 22,1 miliarde de lei a fost alocata acoperirii pierderilor, iar 1,5 miliarde de lei vor completa rezervele legale.
Oficialii companiei estimeaza obtinerea in acest an a unui profit brut de 103,35 miliarde lei, de peste trei ori mai ridicat decat nivelul anului trecut. Cifra de afaceri este estimatala 863, 9 miliarde de lei, in crestere cu 17% fata de anul 2003.
Policolor are un capital social de 71,2 miliarde de lei. Actionarii principali sunt de cateva fonduri de investitii: Romanian Investment Fund Cyprus LTD - 34,1%, The Romanian American Enterprise Fund - 32,94%, Romanian Reconstruction (Cyprus) Limited - 9,96%, Societe Generale (Romania) Fund Ltd - 7,73 % . Restul de 14,19% se afla in posesia altor actionari.
Fondurile de investitii au incercat sa gasesca un cumparator pentru companie insa interesul a fost redus. Doar citeva companii regionale si fonduri de investitii s-au aratat interesate de afacere, dar discutiile nu au dus la nici un rezultat pina in prezent.
Policolor de condusa acum de un bulgar care a venit de la Orgachim , filiala din Bulgaria.
Actiunile Policolor au o valoare nominala de 1.000 de lei si sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima cotatie, in sedinta de tranzactionare de vineri, a fost de 6.500 lei/actiune. La aceasta valoare, capitalizarea bursiera a companiei este de 11,2 milioane de euro.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO