Companii

Reducerea numarului de salariati a readus Siretul Pascani pe plus

08.05.2006, 00:00 19

Producatorul de textile Siretul Pascani a incheiat pe profit primul trimestru al anului, inregistrand la finalul lunii martie un castig de circa 73.000 de euro (0,26 milioane de lei), fata de o pierdere de 80.000 de euro (aproape 0,3 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.

Cifra de afaceri a societatii s-a redus insa cu 27%, pana la 1,6 milioane de euro (5,7 milioane de lei). In primele trei luni ale lui 2005, vanzarile Siretul se ridicasera la 2,2 milioane de euro (8,2 milioane de lei). Cifra de afaceri s-a incadrat insa in parametrii prevazuti in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2006.

In aceste conditii, profitul obtinut s-a datorat in primul rand programului de disponibilizari derulat de societate in a doua parte a anului trecut, care a determinat o reducere cu 50% a numarului de salariati, de la 1.380 la finalul primului trimestru din 2005 la mai putin de 670 de persoane in primul trimestru al anului curent. In aceste conditii, cheltuielile cu personalul ale Siretul au scazut cu 36,5%, pana la un nivel de 0,59 milioane de euro (2,1 milioane de lei).

Cheltuielile cu materiile prime si materialele consumabile s-au redus, de asemenea, cu circa o treime, pana la 0,6 milioane de euro (2,15 milioane de lei).

Siretul estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 7,6 milioane de euro (26,5 milioane de lei), in crestere cu 6,7% comparativ cu vanzarile de anul trecut.

Societatea si-a bugetat un profit brut de 0,52 milioane de euro (1,84 milioane de lei), de aproape cinci ori mai ridicat fata de profitul inregistrat in 2005. Siretul intentioneaza sa lanseze pe piata o noua gama de produse de echipament sportiv sub un brand propriu, Dinamis. Compania urmeaza sa iasa cu noile produse de echipament sportiv si pe pietele externe, avand deja solicitari din partea unor clienti straini. In ultimii ani, Siretul a livrat echipamente sportive care au echipat inclusiv jucatorii din liga americana de baschet NBA. Societatea a intrerupt insa in luna aprilie a anului trecut livrarea de echipamente sportive catre SUA.

Siretul Pascani este unul dintre putinii producatori de textile din Romania care nu lucreaza in lohn. Compania este specializata in productia de materiale textile si confectii din fibre sintetice, fiind cunoscuta pe piata interna ca unul dintre principalii producatori de perdele. Anul trecut, Siretul a incercat sa patrunda in oferta de perdele a lantului de hypermarketuri Praktiker si Cora, insa fara succes. Societatea mai produce tapiterii auto, avand contracte de livrare cu Daewoo Craiova si Dacia Automobile Pitesti.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 7,12 milioane de euro (25,8 milioane de lei), cu 35% mai redusa fata de 2004, obtinand un profit net de 87.000 de euro (0,31 milioane de lei). Exporturile au avut anul trecut o pondere de 37% din cifra de afaceri a companiei.

Siretul nu are un actionar majoritar, principalii actionari ai companiei fiind SSIF Broker Cluj si SIF Transilvania, care detin insa participatii de sub 10% din actiuni.

Actiunile Siretul sunt listate la Bursa de Valori, unde s-au aflat pe un trend descendent in ultimul an. Anul trecut, titlurile Siretul s-au depreciat cu peste 50%, iar de la inceputul acestui an au mai pierdut inca 5%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 0,076 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de circa 3,45 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO