Companii

SNP Petrom spune ca intra curata in 2001

18.12.2000, 00:00 25



Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom estimeaza pentru acest an un profit de aproximativ 1.600 mld. lei, la o cifra totala de afaceri de 56.034 mld. lei, a anuntat, la sfOrsitul saptamanii trecute, directorul general al SNP, Ion Popa.

Daca la inceputul acestui an societatea avea datorii de 8.800 mld. lei, "cred ca am reusit sa schimbam fata Petrom si vom reusi sa incepem anul 2001 cu un bilant curat, lipsit de datorii", a precizat Popa.

Cea mai mare parte din aceste datorii se acumulase, potrivit conducerii SNP, in perioada 1996-1998, provenind din datoriile fostei Companii Romane de Petrol (CRP).

Problema datoriilor catre fosta CRP a fost rezolvata recent de Guvern, care a instituit un fond special pentru recuperarea datoriilor, prin includerea in pretul benzinei si motorinei, obtinute de producatori sau rezultate din procesare, a unei sume fixe in lei reprezentand echivalentul a 0,01 dolari/litru, la cursul de schimb valutar din ultima zi a lunii anterioare livrarii.

Directorul general al SNP a recunoscut ca Petrom a influentat adoptarea de catre Guvern a acestei initiative, prin care, spune Ion Popa, datoriile se vor acoperi in minim cinci ani.

Pretul carburantilor auto nu se va modifica la pompele SNP, in urma aplicarii dispozitiilor acestei ordonante de urgenta, care urmeaza sa apara in Monitorul Oficial in urmatoarea perioada, sustine conducerea Petrom.

Pentru anul viitor, conform bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a SNP Petrom, profitul societatii este estimat la 1.800 mld. lei in 2001, la o cifra de afaceri de 65.014 mld. lei, in crestere cu 16% fata de 2.000. Veniturile din exploatare pentru anul viitor au fost estimate la circa 115.000 mld. lei.

In 2001, Petrom vrea sa faca investitii in valoare de 10.500 mld. lei, din care 423 mld. pentru protectia mediului. Astfel, Petrom va finaliza, in India, lucrarile de constructie a unei rafinarii cu o capacitate anuala de prelucrare de 12 mil. tone titei.

Tot in India, SNP Petrom va pune in circuitul de productie un camp petrolier si unul de gaze naturale. Un nou perimetru petrolier va fi cumparat si in Kazakhstan, pe langa cele de la Jusaly si Tasbulat.

Petrom intentioneaza sa se extinda si in tarile vecine, fiind programata deschiderea, cat de curand, a unei statii de distributie la Belgrad.

Investitiile pe plan intern vor fi directionate catre cresterea calitatii produselor prelucrate, pentru sectorul de rafinare fiind alocata suma de 250 mld. lei.

Petrom va rafina 7 mil. tone de titei in 2001, dintre care 5,8 mil. tone din tara si 1,2 mil. tone din import.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO