Companii

Soluţia ministrului pentru reactoare: alte companii de stat

Soluţia ministrului pentru reactoare: alte companii de stat

Ion Ariton, ministrul economiei

Autor: Roxana Petrescu

27.02.2011, 23:45 27

Ion Ariton, ministrul economiei, spune că nu este exclus ca altecompanii de stat, în afară de Nuclearelectrica, să participe laproiectul de 4 miliarde de euro al reactoarelor 3 şi 4 de laCernavodă, după ce patru dintre cele şase grupuri străineparticipante au decis să abandoneze investiţia.

Concomitent cu această idee, ministrul a mai precizat că acordulinvestitorilor pentru acest proiect a fost prelungit din nou,pentru a treia oară, până la finele lui 2012, când se aşteaptă catoate datele privind acest proiect gigant să fie puse la punct.

"Reactoarele 3 şi 4 rămân un proiect prioritar pentru România.Am prelungit acordul investitorilor până pe 31.12.2012. Ne gândimşi la posibilitatea atragerii altor companii de stat în acestproiect alături de Nuclearelectrica, aşa cum este cazul companiilorTranselectrica sau Hidroelectrica", a precizat Ariton. Statul aspus în mai multe rânduri că nu are bani să finanţeze participaţiape care o deţine în cadrul proiectului de la Cernavodă, dar Aritoncrede acum că anumite companii, care sunt controlate tot de stat,pot veni cu resursele financiare necesare. Mai mult, anul trecut,reprezentanţii Transelectrica au declarat că firma "stă rău de totcu finanţarea", mai ales în contextul în care transportatorulnaţional de energie are nevoie de fonduri majore pentrumodernizarea şi extinderea reţelei de electricitate.

Deşi iniţial din proiectul celor două reactoare noi făceau parteCEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian),Iberdrola (Spania), Enel (Italia) şi ArcelorMittal România, primelepatru s-au retras, statul prin Nuclearelectrica fiind practicobligat să cumpere participaţiile rămase pentru a evita dizolvareaproiectului.

Astfel, deşi oficialii români au anunţat că vor numai oparticipaţie de 40% din proiect, azi Nuclearelectrica va ajunge sădeţină 84,65%, compania preluând cu circa 4 milioane de europarticipaţiile RWE, Iberdrola şi GDF SUEZ.

După acest pas, vor urma noi negocieri cu firmele rămase înproiect, Enel şi ArcelorMittal Galaţi privind pachetul de acţiunipe care fiecare companie îl va deţine la final.

Potrivit calendarului iniţial, lucrările la cele două reactoarenoi de la Cernavodă ar fi trebuit să înceapă în toamna anuluitrecut, pentru ca în 2015 proiectul să fie finalizat. Acum însă,cel mai optimist termen pentru finalizarea acestei investiţiidevine anul 2017-2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO