Companii

Stolojan nu vede cresteri de profit la Transelectrica

02.11.2006, 19:00 14

Investitorii in titluri Transelectrica nu trebuie sa se astepte la cresteri de profit de la an la an, situatie valabila in cazul tuturor companiilor care administreaza monopoluri naturale, precum Transgaz Medias, infrastructura de cai ferate sau conductele de titei, a declarat fostul consilier al presedintelului Traian Basescu, Theodor Stolojan.
"Veniturile pe care le obtine Transelectrica trebuie sa acopere trei lucruri, respectiv recuperarea costurilor, amortizarea investitiilor si un profit normal, sa zicem de 8%. Aceasta companie nu se afla in competitie, iar tarifele sunt stabilite de autoritatile de reglementare", a afirmat Stolojan, prezent la deschiderea sedintei Bursei de Valori Bucuresti. El a aratat ca Transelectrica este singura companie care realizeaza transportul energiei electrice pe linii de inalta tensiune si ca toti producatorii si distribuitorii finali vor sa aiba acces la costuri cat mai reduse.
Stolojan sustine ca, in cazul unor restructurari si al unei cresteri de volum al activitatii menite sa aduca venituri suplimentare si o profitabilitate mai mare, autoritatile de reglementare sunt obligate sa reduca tarifele.
Principalul actionar al Transelectrica este Ministerul Economiei, cu 76,5% din capital, urmat de Fondul Proprietatea, cu 13,5%. Un pachet de 10% din actiunile companiei este tranzactionat, incepand cu 29 august, la Bursa de Valori Bucuresti. Compania nationala de transport de energie electrica mizeaza in acest an pe obtinerea unui profit brut neconsolidat de 200 mil. lei (56,6 mil. euro), la o cifra de afaceri de 2,38 mld. lei (674 mil. euro). In primele sase luni, firma a obtinut, potrivit situatiilor financiare consolidate si auditate, raportate conform standardelor internationale, un profit de 154,5 mil. lei (43,6 mil. euro), in crestere cu 34,2% fata de perioada similara din 2005, si venituri din exploatare de 1,14 mld. lei (324,3 mil. euro), mai mari cu 88%.
Romania trebuie sa fie preocupata, in mod special, de eficienta sistemelor de alocare a resurselor, pentru a ajunge la standardele europene, care presupun rate ridicate de crestere economica pe o perioada de cel putin 25-30 de ani, a declarat fostul consilier Theodor Stolojan. "Cand vorbesc de sisteme de alocare a resurselor, ma gandesc la Caritas, Bancorex, FNI, Banca Agricola, licitatiile publice si altele", a afirmat Stolojan.
Stolojan considera ca domeniul financiar trebuie sa reprezinte unul dintre elementele-cheie ale sistemului de finantare.
Fostul consilier al lui Basescu s-a referit la unele greseli, din ultimii ani, privind legislatia bursiera, si la posibilitatea delistarii unor companii, unde minoritarii detineau sub 10%.
"Exista o tendinta a mai multor firme de a se retrage de la Bursa. Cand li s-a oferit aceasta posibilitate, n-am tinut seama ca in Romania a existat un proces de privatizare in masa, iar acum avem o legislatie care favorizeaza delistarea de la Bursa", a mai spus Stolojan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO