Eveniment

2005, primul an de scadere in lei a exporturilor de mobila dupa ''90

15.02.2006, 20:29 16

Valoarea in lei a exporturilor de mobila a inregistrat anul trecut o scadere de 3,2% fata de 2004, de la 3,37 mld. lei, la 3,26 mld. lei in 2005, ca urmare a deprecierii euro si a cresterii pretului la utilitati, potrivit datelor Comisia Nationala de Prognoza.

"2005 a fost cel mai greu an pentru industria mobilei de dupa 1990 si primul in care exporturile au scazut. Principalele problemele cu care s-a confruntat sectorul industriei mobilei in anul precedent au fost majorarea preturilor la materiile prime, materiale, utilitati, transporturi si servicii, aprecierea socanta a monedei nationale, comparativ cu valuta si instabilitatea legislativa, in special cea fiscala", a declarat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Incasarile in valuta ale producatorilor de mobila au fost insa anul trecut de 902 mil. euro, cu 8,2% mai mult decat in 2004, in conditiile in care volumul fizic al productiei de mobilier a crescut cu 17%. Rizea sustine ca anul trecut au fost pierdute contracte la export de ordinul sutelor de milioane de euro, iar producatorii de mobila se orienteaza spre piata interna pentru ca sunt speriati de evolutia cursului de schimb valutar. Potrivit estimarilor APMR, anul trecut valoarea in lei a productiei de mobila a scazut fata de 2004 de la 4,5 mld. lei (1,1 mld. euro) la 4,4 mld. lei (circa 1,2 mld. euro).

Reprezentantii producatorilor de mobila apreciaza ca scaderea veniturilor cu aproximativ 14% la unii producatori a venit in pararel cu cresterea costurilor de fabricatie cu 10-12%, ca urmare a cresterii pretului la materii prime si utilitati. In aceste conditii, multe societati comerciale au inregistrat pierderi sau profit zero, fiind obligate sa renunte la contracte de zeci de milioane de euro, sau chiar la activitate. Previziunile pentru 2006 indica, in cel mai optimist scenariu, o stagnare a exporturilor si o crestere a importurilor cu circa 20%.

"Tinand cont de faptul ca se prefigureaza scumpiri la utilitati, estimam ca exporturile de mobila in 2006 se vor situa la nivelul celor realizate in 2005, in timp ce importurile vor creste cu circa 20%", a adaugat Rizea.

Oficialii APMR au mai anuntat ca pretul mobilei ar creste in acest an cu circa 7-8%,daca s-ar aplica taxa de 3% la valoarea de vanzare a produselor obtinute din prelucrarea lemnului pentru constituirea Fondului de Mediu.

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO