Eveniment

Board-ul FMI evaluează pe 24 iunie acordul cu România

Board-ul FMI evaluează pe 24 iunie acordul cu România

Autor: Razvan Voican

08.06.2011, 18:58 283

Board-ul FMI, instituţia financiară internaţională care adevenit cel mai mare creditor al României, urmează să ia îndiscuţie pe 24 iunie raportul aferent primei evaluări a acorduluistand-by de tip preventiv semnat cu guvernul de la Bucureşti pe operioadă de doi ani.

"Raportul a fost aprobat la nivel de management, nu mai suntprobleme. Azi sau mâine urmează să fie definitivată şi scrisoareade intenţie, iar pe 24 iunie vom intra în şedinţa board-ului", adeclarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

El spune că toţi indicatorii urmăriţi în prima evaluare au fostîndepliniţi, însă rămâne de văzut cum vor sta lucrurile la nivelullunii iulie, când este fixat un prim deadline privind angajamentelede restructurare a companiilor de stat.

În cadrul noului acord, România nu intenţionează să maiîmprumute bani de la FMI, aşa încât evaluările periodice nu maicondiţionează eliberarea unei tranşe. Totuşi, în caz de nevoie, FMIva pune la dispoziţia României până la 3,6 mld. euro. Semnalele dela FMI vor fi în continuare foarte importante pentru investitoriistrăini, mai ales că România se va finanţa într-o proporţie maimare de pe piaţa externă.

Acordul semnat în martie se concentrează pe continuarea reformeiîn sectorul sanitar şi perestructurarea/privatizarea/eficientizarea companiilor de stat cupierderi şi care generează arierate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO