Eveniment

CEZ: Toti asteptam un semn din partea statului roman privind participatia sa la reactoarele de la Cernavoda

16.03.2010, 23:12 37

"Nu as spune ca proiectul (reactoarelor - n.red.) este inghetat.Toti asteptam ca statul sa dea un semn in ceea ce privesteparticipatia pe care o detine in acest proiect. Toti investitoriise vor decide la sfarsitul acestui an daca merg mai departe sau nucu acest proiect", a declarat Martin Zmelik, director operational(COO) al CEZ Romania. Statul detine in prezent 51% din acestproiect, participatie pentru a carei sustinere ar trebui sainvesteasca 2 mld. euro.

Desi autoritatile au declarat in repetate randuri ca ar puteaavea loc o diminuare a acestei participatii, pana acum nu s-a luato decizie in acest sens. Initial statul detinea doar 20% din acestproiect, ulterior majorandu-si participatia pana la 51%. Aceastadecizie a fost motivata prin existenta unor studii sociale.

In proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda sunt implicatealaturi de statul roman, care detine participatia majoritara prinNuclearelectrica, cele mai importante grupuri energetice la niveleuropean. Astfel, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania),GDF SUEZ (grup franco-belgian) detin fiecare cate 9,15% dincompania de proiect, in timp ce Iberdrola (Spania) si ArcelorMittalRomania controleaza 6,2% din actiunile EnergoNuclear. Proiectul vainregistra o intarziere de cel putin un an in contextul in care inseptembrie anul acesta era programata inceperea lucrarilor deconstructie.

Un miliard de euro pentru un parc eolian

Un alt proiect in care CEZ este implicat este cel al parcuriloreoliene de la Fantanele si Cogealac, doua localitati dobrogene incare grupul vrea sa investeasca 1,1 mld. euro pentru ridicarea unuiparc eolian de 600 MW, aproape cat un reactor al centralei nuclearede la Cernavoda.

"Vedem acest proiect ca fiind unul reprezentativ pentru CEZ inRomania. Am platit un pret mare pentru el, dar am realizat acestpas pentru ca a facut sens din punct de vedere economic", aprecizat Zmelik. Potrivit acestuia, in prezent lucreaza peste 500de oameni pe santierul de la Fantanele care va avea 139 de turbinesi urmeaza sa devina functional in septembrie. Deja au fostinstalate 48 de turbine.

100 de disponibilizari la CEZ Distributie

CEZ Distributie, compania de distributie a energiei electrice pepiata locala a grupului energetic ceh CEZ, spune ca anul acesta varenunta la peste 100 de angajati, dar ca perioada marilorrestructurari a trecut.

CEZ Distributie este compania rezultata din separareaactivitatilor de furnizare de cele de distributie de energieelectrica din fosta Electrica Oltenia, firma preluata de cehii dela CEZ in anul 2005 in urma unui proces de privatizare.

"Anul trecut aveam 1.516 angajati, mai putini ca in 2008 caurmare a proceselor de externalizare a unor activitati. Obiectivulpentru anul acesta este de a ajunge la 1.406 angajati. Perioadamarilor restructurari a trecut", spune Doina Vornicu, directorulgeneral al CEZ Distributie.

In 2009, compania a renuntat la 275 de angajati pe fondulexternalizarii activitatii de masurare a consumului de energieelectrica la populatie si la micii consumatori.

De anul acesta la nivelul CEZ Distributie va fi implementat unsistem motivational de salarizare in functie de performante.Programul de salarizare a fost implementat cu compania deconsultanta Deloitte.

"Nu vor mai exista diferentieri pe vechime, de exemplu. Toatemasurile de eficientizare pe care le vom lua incepand cu acest annu vor genera reduceri semnificative de salariati, dar vorcontribui la intinerirea fortei de munca. Acum varsta medie in CEZDistributie este de 45 de ani", a mai precizat Vornicu.

Compania si-a planuit pentru anul acesta un buget de investitiide 196,2 milioane de lei, cu 50% mai mare comparativ cu cel de anultrecut.

"In 2009 am inregistrat un regres de 10% al cantitatilor deenergie distributie si am ajuns la circa 7 TWh. Ne asteptam sapastram aceste volume si anul acesta intr-un scenariu moderat, iarin cel optimist credem ca va exista o usoara crestere a consumuluide energie", a mai precizat Vornicu.

Reprezentanta CEZ Distributie a precizat ca exista posibilitateaunei cresteri a cantitatilor de energie distribuite in a doua partea anului pe fondul intrarii in productie la capacitate maxima afabricii de automobile Ford de la Craiova.

"Cele mai mari provocari pentru afacerea noastra sunt celelegate de evolutia consumului de energie electrica si derecuperarea costurilor. Cred ca totusi perioada cea mai complicata,cel putin in ceea ce priveste consumul de energie electrica, atrecut".

Anul trecut, pe fondul crizei, consumul de energie la nivellocal a inregistrat un regres de 8,3%, cei mai afectati fiindconsumatorii industriali.

Anul trecut, potrivit raportului CEZ, activitatile din Romaniaau fost de circa 370 mil. euro, in usoara scadere fata de 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO