Eveniment

Comisia de Prognoza: industria isi revine

20.02.2006, 21:52 9

Productia industriala va reveni in primul trimestru al anului la un ritm acceptabil de crestere, afacerile companiilor vor spori, insa vor exista si disponibilizari pentru reducerea costurilor, arata un sondaj facut de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) printre managerii din industrie.

Managerii vad o crestere a productiei industriale de 2,4%, mult sub media ultimilor ani, dar totusi in revenire usoara fata de anul trecut, cand productia a crescut cu doar 2%. Afacerile firmelor din industrie vor creste cu 4,4% fata de primul trimestru al anului trecut, comparativ cu o majorare de 3,5% la nivelul intregului an 2005. Surpriza in acest domeniu o constituie cresterea incasarilor din vanzarea pe piata interna (aproape 3%), in conditiile in care cifra de afaceri pe aceasta piata practic a stagnat, singura sursa de crestere a companiilor din domeniu fiind exportul. In primul trimestru al acestui an, incasarile din exporturi, cu un plus de 9,5%, vor da cea mai mare parte din cresterea afacerilor companiilor romanesti.

O parte din cresterea de productie va fi retinuta pe stoc, mai arata studiul CNP. Volumul stocurilor de produse finite va creste cu 1,5%, dupa ce acesta s-a redus anul trecut cu un nivel asemanator. In schimb, managerii spun ca vor investi cu 6,4% mai mult in productie, fata de o crestere de numai 5,9% a investitiilor operata anul trecut.

Companiile interogate se asteapta la o crestere de aproape 9% a productivitatii, fata de o majorare de doar 5% in 2005. Cresterea productivitatii acopera de fapt scaderea numarului de salariati din industrie, pentru ca managerii au declarat ca vor concedia aproximativ 25.000 de salariati in primele trei luni. De altfel, ritmul concedierilor va fi ceva mai rapid in primele trei luni ale anului, dupa ce anul trecut au fost concediati peste 100.000 de angajati numai din industrie.

CNP estimeaza ca inflatia medie pe primul trimestru va creste pana la 9%, fata de un nivel de 8,8% in primul trimestru din 2005. Exporturile vor creste in aceasta perioada cu 17%, pana la aproape 6 mld. euro in primul trimestru, iar importurile se vor majora mult mai repede, cu un ritm de 22%, adica 8,2 mld. euro. Ca urmare, deficitul comercial din primele trei luni ale lui 2006 va fi de 2,2 mld. euro, pastrandu-si ritmul de crestere de anul trecut, adica 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO