Eveniment

Cosse: Tarifele energetice ar trebui sa creasca

07.05.2003, 00:00 10

Tarifele la electricitate si gaze naturale din Romania ar trebui stabilite la un nivel care sa acopere costurile pe termen lung, iar eventualele probleme sociale pot fi rezolvate prin subventii directe de la buget, se arata intr-un studiu realizat de fostul reprezentant rezident al FMI in Romania, Stephane Cosse.
In lucrarea "Reforma sectorului energetic si ajustarile macroeconomice intr-o economie in tranzitie. Cazul Romaniei", Cosse spune ca, in ciuda recentelor majorari, preturile practicate in sistemul energetic sunt mai mici decat costurile pe termen lung, ceea ce creaza premise nefavorabile pentru investitii si pentru implicarea sectorului privat.
In ceea ce priveste preturile pentru gaze naturale, acestea sunt de trei ori mai reduse ca in statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si de doua ori mai mici ca in alte state candidate la UE. Tarifele la electricitate, in special cele pentru gospodarii, sunt de circa doua ori mai reduse ca in UE si cu 20% mai scazute decat in tarile din Europa Centrala si de Est.
"Preturile ar trebui sa asigure posibilitatea finantarii proiectelor de investitii. In domeniul electricitatii, aceasta implica ajustarea graduala pana la nivelul acoperirii costurilor pe termen lung, apropiate de media europeana. Tarifele la gaze naturale ar trebui sa fie la un nivel apropiat de preturile de import, luand in calcul si costurile de distributie", se mentioneaza in raport.
Cosse recomanda modificarea legislatiei, mai ales in ceea ce priveste impartirea veniturilor. Printre recomandari se mai numara liberalizarea in continuare a pietei energetice, precum si eliminarea subventiilor incrucisate intre sectorul industrial si cel casnic.
Potrivit autorului, experienta Romaniei arata ca preturile tinute la niveluri mici in mod artificial, gradul redus de colectare si cadrul institutional inadecvat au determinat declinul productiei interne, eficienta redusa a sectorului si un volum redus de investitii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO