Eveniment

Exporturile de produse alimentare au crescut mai mult decat importurile

Exporturile de produse alimentare au crescut mai mult decat importurile

Click pentru imaginea marita

20.02.2007, 19:03 30

In 2006 exporturile de produse alimentare au crescut cu 26,8% fata de 2005, cu aproximativ 7% mai mult decat importurile, care au inregistrat o crestere de doar 19,9%. Anul trecut Romania a exportat produse in valoare de aproximativ 850 de milioane de euro si a importat produse agroalimentare in valoare de 2,4 miliarde de euro.
Astfel, Romania a inregistrat o crestere a deficitului din comertul agroalimentar de doar 16,5%, mult mai putin decat in 2005, cand se inregistra o crestere de 27%.
Potrivit informatiilor oferite de Ministerul Agriculturii, in 2006 s-au inregistrat cresteri semnificative ale exporturilor la semintele de floarea soarelui, Romania exportand in 2006 aproximativ 636,3 mii tone de seminte de floarea soarelui, in valoare de 131,2 milioane euro, comparativ cu 2005 cand a exportat doar 188,4 mii de tone, in valoare de 44,9 milioane euro.
Exportul de grau a crescut simtitor in ultima perioada a anului trecut pe fondul legilor impuse de Uniunea Europeana care cer ca stocurile la toate produsele agroalimentare sa nu depaseasca mediile avute in ultimii doi ani. Acesta a fost motivul pentru care in 2006 s-au exportat 904,7 mii de tone de grau, in valoare de 94,4 mil. euro, comparativ cu 2005, cand s-au exportat doar 258,8 mii de tone, in valoare de 24,8 mil. euro.
Din totalul exporturilor de grau inregistrate anul trecut, cantitatile cele mai mari au fost directionate catre Spania, Italia, Bangladesh, Egipt, Israel si India, primele doua tari fiind principalele importatoare de produse cerealiere si de animale vii din Romania.
Cresteri volumice si valorice in export au inregistrat si produsele de panificatie, preparatele din carne, preparatele alimentare, zaharul si apele minerale care contin zahar.
Produsele care au inregistrat scaderi ale cantitatii exportate sunt porumbul, nucile, orzul si vinul.
Exporturile de vin au scazut de la 270 de mii de hectolitri in 2005, la 181,6 mii de hectolitri in 2006, din cauza productiei mici inregistrate de Romania acum doi ani. Au crescut in schimb importurile de vin, care au crescut de la doar 46,2 de mii de hectolitri in 2005, la 713,3 mii de hectolitri in 2006. Anul trecut singurele produse de import care au inregistrat scaderi au fost carnea de pasare, cafeaua si pestele congelat.
Din cauza gripei aviare exporturile de carne proaspata de pasare s-au micsorat considerabil de la 2.593 tone in 2005 la doar 56,8 tone in 2006, la fel si importurile care au scazut de la 192.490 tone, cat s-a inregistrat in 2005, la 158.520 in 2006. A crescut in schimb importul de oua.
Lactatele de import au inregistrat cresteri pe segmentele de lapte si smantana neconcentrate, fara adaos de zahar, si pe unt, branzeturi si casuri, exporturi mai mari inregistrandu-se pe lactatele concentrate sau cu adaos de zahar. Cele mai importante cresteri ale cantitatilor importate au fost inregistrate de carnea de porc, preparatele alimentare, de zahar, produsele de patiserie, ciocolata, legumele preparate si congelate, ceapa si maltul. In 2006, aproximativ 60% din exporturile Romaniei au fost directionate catre Uniunea Europeana, iar importurile din tarile membre UE catre Romania au avut o pondere de 54%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO