Eveniment

Hiproma, Petrotel Lukoil si Mobifon, 40% din investitiile directe cu impact in economie

04.08.2005, 19:48 24

Companiile Hiproma, Petrotel Lukoil si Mobifon au investit de la inceputul acestui an 287,5 milioane de dolari (circa 234 de milioane de euro), ceea ce inseamna aproape 40% din investitiile realizate in baza legii privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie (adica cele de peste un milion de dolari) in primele sapte luni ale anului.

Potrivit datelor furnizate de Agentia Romana de Investitii Straine (ARIS), de la inceputul anului si pana la finele lunii trecute valoarea investitiilor directe de peste 1 mil. dolari a ajuns la 750 de milioane de dolari (circa 601 mil. euro), in crestere cu 19% fata de perioada similara a anului trecut.

"Rezultatele inregistrate in primele sapte luni ale anului in ceea ce priveste investitiile directe cu impact semnificativ in economie reprezinta o confirmare a faptului ca investitorii prezenti in Romania sunt optimisti cu privire la evolutia investitiilor lor, fapt sustinut prin decizia de initiere de noi proiecte", a declarat pentru Ziarul Financiar Ana-Maria Cristina, presedintele ARIS.

Din cele 56 de proiecte inregistrate in sapte luni de la inceputul anului, 35 sunt proiecte de tip greenfield cu o valoare de 285 de milioane de dolari (circa 231 mil. euro). Chiar daca sunt mai putine - 21 - proiectele de tip brownfield au atras investitii mai mari - 465 de milioane de dolari (378 mil. euro).

Regiunea de Dezvoltare Bucuresti Ilfov ramane preferata companiilor, aici fiind inregistrate cele mai multe proiecte de investitii.

De la intrarea in vigoare a legii privind investitiile directe cu un impact semnificativ in economie, la finele anului 2001, au fost inregistrate aproape 400 de proiecte, din care 5 au reprezentat investitii de peste 100 de milioane de dolari, 12 pentru investitii intre 50 si 100 de milioane de dolari, iar 84 - investitii intre 10 si 50 de milioane de dolari. Restul proiectelor au reprezentat investitii intre 1 si 10 milioane de dolari.

Cele mai mari investitii au fost realizate de investitorii din Olan-da - 824 de milioane de dolari, de investitorii francezi - 367 de milioane de dolari si de catre cei germani - 227 de milioane de dolari.

Domeniile care au atras cele mai multe investitii sunt telecomunicatiile, serviciile si comertul.

Companiile care realizeaza investitii potrivit legii privind investitiile cu impact semnificativ in economie beneficiaza de o serie de facilitati precum exceptarea de la plata TVA a importului de masini industriale, utilaje sau echipamente, precum si a importului de materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sunt deficitare in tara.

De asemenea, beneficiaza de deducerea unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie realizate pana la data de 31 decembrie 2006 si de posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii 5 ani. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO