Eveniment

Ministrul transporturilor: Salariatii Metrorex castiga 450 de euro pe luna

18.11.2005, 19:38 19

Castigul mediu al angajatilor Metrorex este unul "decent", nivelul brut fiind de 16,4 milioane de lei vechi (450 euro), din salarii si sporuri, a afirmat ieri ministrul transporturilor Gheorghe Dobre raspunzand sindicalistilor regiei care au declansat conflictul de munca cerand salarii mai mari cu 23%.

Acest lucru inseamna ca salariatii regiei de transport subteran din Capitala castiga de aproape doua ori mai mult decat salariul mediu brut pe economie care a fost in septembrie de circa 275 de euro.

Ministrul a mai precizat ca salariile angajatilor Metrorex nu vor putea fi majorate pana cand bugetul pe anul viitor nu va fi aprobat.

"Metroul beneficiaza de fonduri de la stat, reprezentand 71% din intregul sau buget. Pana cand nu se aproba bugetul de stat pe anul 2006 in Parlament nu poate fi luata in discutie nici o crestere salariala", a mai spus el.

Anul acesta, Metrorex a beneficiat de subventii de 29 de milioane de euro, iar estimarile pentru anul viitor indica o subventie de 31 de milioane de euro.

Angajatii metroului au oprit ieri lucrul pentru a doua zi consecutiv, dupa esecul negocierilor cu reprezentantii conducerii privind solicitarea lor de majorare a salariilor. Instanta a dispus aseara incetarea protestului.

Directorul general al Metrorex, Liviu Soava, a declarat ca ieri au avut loc noi negocieri cu reprezentantii Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USML), dar ca acestia s-au retras de la masa negiocierilor.

Dupa ce sindicalistii au sustinut ca Metrorex ar avea banii necesari acordarii majorarii salariale ceruta de grevisti, dar ca foloseste aceste fonduri pentru a finanta contractul cu Alstom si pentru a acoperi salariile directorilor acestei firme, ministrul transporturilor a anuntat ieri ca va renegocia contractul de mentenanta a ramelor de metrou, incheiat intre Metrorex si Alstom, la sfarsitul anului 2003.

"Clauzele dezavantajoase pe care le-am gasit in acest contract m-au determinat sa incep renegocierea acestuia. Nu vreau sa comentez acum cu privire la clauzele care vor fi renegociate", a mai spus Dobre.

Contractul, cu o durata de 15 ani si o valoare de 239,7 milioane de euro, prevede intretinerea celor 320 de vagoane ale Metrorex.



Miting al profesorilor in Capitala

In cursul zilei de azi urmeaza sa se dea verdictul si in cazul grevei cadrelor didactice. Pana vor afla decizia instantei, profesorii bucuresteni vor organiza un nou miting de protest, nemultumiti de oferta Guvernului de a creste salariile cu doar opt la suta in doua transe, in 2006. "Protestul de strada va avea loc indiferent de ce va stabili instanta, pentru ca nu exista nici o legatura intre cele doua lucruri", a declarat Razvan Bobulescu, presedintele "Alma Mater". Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri un apel catre profesori, cerandu-le sa reia activitatea indiferent de decizia liderilor

sindicali. In replica, acestia au sustinut ca premierul face o greseala atunci cand cere cadrelor didactice sa nu tina cont de deciziile liderilor lor, atata vreme cat acestia au rolul de a reprezenta si a pune in aplicare hotararile luate de membrii de sindicat. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO