Eveniment

Normele la modificările Codului fiscal, gata abia la sfârşitul lunii iulie

22.07.2010, 23:05 16

Companiile care plătesc venituri pe drepturi de autor saucontribuabilii cu profesii liberale sau activităţi independente,precum şi contribuabilii vizaţi de extinderea impozitării cu 16%,mai au de aşteptat până la sfârşitul lunii pentru a şti sigur cumse aplică noile prevederi ale Codului fiscal.

Ieri, premierul Emil Boc a spus că normele de aplicare a noilorreguli privind combaterea evaziunii fiscale vor fi aprobate deGuvern săptămâna viitoare, urmând ca metodologia Codului fiscal,prin care a fost extinsă baza de impozitare, să fie avizată până lasfârşitul lunii iulie. "Nu vom depăşi nici măcar cu o zi termenullegal de adoptare a normelor", a spus Boc.

El a precizat că Executivul dispune încă de timp pentru a adoptanormele la Codul fiscal, în condiţiile în care plăţile aferentelunii iulie sunt efectuate în luna august.

Prin modificările efectuate recent asupra Codului fiscal,Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională,altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pevenit şi contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurărisociale de sănătate şi asigurări de şomaj.

Potrivit uneia dintre variantele proiectului de norme,veniturile din drepturi de autor sunt considerate venituri dinactivităţi independente.

În consecinţă, au fost realizate diferenţieri în ceea cepriveşte modul de aplicare a contribuţiilor sociale asupraveniturilor de natură profesională.

În situaţia persoanelor care realizează venituri din drepturi deautor baza de calcul o constituie cuantumul brut al veniturilor denatură profesională realizate anual, pe fiecare plătitor de venit,în situaţia în care acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a cincisalarii medii brute pe economie. În caz contrar, baza de calculeste reprezentată de echivalentul a cinci salarii medii brute peeconomie.

În celelalte cazuri, baza de calcul a contribuţiilor individualeeste reprezentată de cuantumul brut al veniturilor de naturăprofesională realizate lunar, pe fiecare plătitor de venit, dacăacest cuantum nu depăşeşte echivalentul a cinci salarii medii brutepe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute peeconomie, în caz contrar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO