Eveniment

Reactoarele 3 si 4 asteapta oferte pana pe 25 octombrie

06.08.2007, 18:32 12

Companiile interesate de proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavoda pot depune pana pe 25 octombrie ofertele la operatorul centralei, Nuclearelectrica.
Proiectul de constructie a celor doua reactoare este unul dintre cele mai importante proiecte energetice din Romania, iar valoarea estimata a celor doua unitati este de 2,2 mld. euro, fiecare reactor avand o putere instalata de 700 de MW. Investitorii interesati au termenul limita ora 16.00, pe 25 octombrie, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
"Comisia a aprobat initierea procesului prin solicitarea de oferte angajante din partea potentialilor investitori prin publicarea unui anunt in presa romaneasca si internationala. De asemenea, comisia va pune la dispozitia potentialilor ofertanti documentul de descriere a modelului adoptat pentru finalizarea proiectului, a cererii de oferta angajanta, precum si a proiectului actului de asociere a investitorilor", spun reprezentantii MEF.
Documentele au fost elaborate de Nuclearelectrica si de consultantii financiari si juridici Deloitte Consultanta Romania si Herbert Smith Anglia, in conformitate cu studiul de fezabilitate aprobat in luna martie a anului trecut.
Procedurile vor fi incheiate la inceputul anului 2008, in asa fel incat lucrarile sa inceapa in cursul aceluiasi an. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015. Constructia celor doua reactoare va determina crearea a 3.000 de locuri de munca.
Pentru aceste doua unitati, procedura ajunsese deja in faza negocierilor cu cele 12 firme si consortii care au depus ofertele angajante. Autoritatile au decis insa sa reia aceste proceduri, dupa ce mai bine de un an intreg procesul a fost blocat. Firmele care si-au aratat interesul in perioada respectiva sunt AES Corporation (SUA), Alro Slatina, consortiul Ansaldo (Italia) - AECL (Canada), consortiul Unit Investments (Luxemburg) - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Group Suez/Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti, ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania) si consortiul TESS Conex-ASAM Iasi, care insa s-a retras.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO