Eveniment

Romania urca pe locul 48 intr-un top privind atractivitatea afacerilor

28.03.2006, 00:00 21

Romania a urcat pe pozitia 48 in privinta atractivitatii mediului de afaceri in urmatorii 5 ani, comparativ cu locul 53 detinut in intervalul 2001-2005, intr-un top realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) privind evolutiile din 82 de state din toata lumea.

In pofida celor cinci pozitii castigate fata de clasamentul anterior, Romania se pastreaza in a doua jumatate a clasamentului condus de Danemarca, Finlanda si alte economii puternice.

Dintre toate statele din regiunea Europei Centrale si de Est, Romania nu reuseste sa depaseasca decat Serbia si Muntenegru.

In restul regiunii, cel mai bine plasata ramane Estonia, pe pozitia 20, dupa locul 19 detinut in intervalul 2001-2005.

Cehia si Ungaria au avansat un loc, pe pozitia 27, respectiv 33, ca si Polonia, care ocupa insa doar locul 37. Specialistii de la Economist Inteligence Unit preconizeaza ca mediul de afaceri si performantele economice din Bulgaria vor progresa mai rapid decat cele din Romania.

Prin urmare, vecinii de la sud ocupa pozitia 43 in top, in urcare cu 6 locuri fata de clasamentul din perioada 2001-2005.

Studiul noteaza ca apropierea de momentul integrarii in Uniunea Europeana a fost principalul motiv de reforma din statele est-europene, in timp ce aderarea efectiva a scazut din entuziasmul autoritatilor din unele state pentru reforme economice.

Clasamentul EIU este incheiat de statele considerate subdezvoltate, majoritatea din Africa si sudul Asiei. De altfel, statele care ocupa ultimele 10 pozitii din top s-au modificat numai intre ele, niciunul nereusind sa paraseasca plutonul de la baza clasamentului.

La alcatuirea topului, analistii de la EIU au luat in calcul atractivitatea mediului de afaceri si a componentelor sale: cadrul politic si institutional; stabilitatea macroeconomica, oportunitatile de pe piata, dar si politica guvernamentala legata de companiile private.

Alti factori inclusi in analiza sunt strategia privind investitiile straine, comertul exterior si regimul de schimb valutar, sistemul fiscal, piata muncii si infrastructura existenta in fiecare dintre state.

In total, studiul efectuat de EIU analizeaza 90 de factori inclusi in zece categorii, care influenteaza oportunitatile si comportamentul in afaceri. Modelul de calcul astfel creat permite realizarea unui clasament al tarilor in functie atractivitatea afacerilor in ultimii, respectiv urmatorii cinci ani, pe baza previziunilor si analizelor economice realizate de EIU.

La nivel mondial, autorii studiului spun ca se asteapta la o imbunatatire de ansamblu a mediului de afaceri, corelata cu o revigorare a ritmului de crestere al investitiilor straine directe.

Cresterea economica mondiala va incetini in perioada urmatoare, dar dimensiunea sa absoluta va atinge noi recorduri. Principalele probleme in calea dezvoltarii mediului de afaceri sunt considerate revenirea protectionismului, riscuri legate de securitatea mediului mondial si dezechilibrele economice accentuate din statele dezvoltate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO