Eveniment

Rusii vor sa construiasca la Cernavoda

27.11.2003, 00:00 15



Rusia este pregatita sa participe la constructia celei de-a treia unitati a centralei nucleare de la Cernavoda, a declarat Alexander Pochinok, ministrul rus al Muncii si Dezvoltarii Sociale, dupa o intrevedere cu Dan Ioan Popescu, ministrul roman al Economiei si Comertului, transmite RIA Novosti.



"Este un reactor foarte fiabil si care nu ameninta mediul inconjurator", a declarat Pochinok. El a mentionat ca Rusia dezvolta activ exportul de energie nucleara si ofera reactoare de tip nou, care costa mult mai putin si sunt mult mai durabile.



Pe de alta parte, el a aratat ca LukOil si Gazprom sunt interesate de dezvoltarea cooperarii in sectorul petrolului si gazelor din Romania. Pochinok a afirmat ca Romania a luat recent o serie de decizii care au incurajat investitorii rusi sa dezvolte proiecte pe piata locala. In special, grupul Mechel are un program de investitii in Romania si alte firme rusesti participa la licitatii pentru diverse proiecte, a mentionat acesta.



In prezent, la Centrala de la Cernavoda este operationala doar Unitatea 1, care asigura mai mult de 10% din consumul anual de electricitate al Romaniei. Unitatea 2 a fost realizata in proportie de 40%, finalizarea lucrarilor fiind prevazuta pentru anul 2006. In ceea ce priveste Unitatea 3, lucrarile au fost realizate in proportie de 15%, si ar putea fi continuate printr-un parteneriat public-privat de tip BOT (build, operate, transfer - constructie, operare, transfer). Finantarea totala necesara pentru aceasta unitate este evaluata la 1,2 mld. $, din care 300 mil. $ reprezinta valoarea lucrarilor deja realizate. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO