Profesii

Burse guvernamentale pentru tinerii care vor sa studieze in strainatate

20.09.2004, 00:00 169



Tinerii care doresc sa isi perfectioneze studiile in universitati din strainatate vor beneficia de bursa guvernamentala, cu conditia sa indeplineasca criteriile stabilite si sa revina in tara pentru a lucra, pe o perioada de cel putin trei ani, in functii de conducere din administratia publica.



Anual, vor beneficia de aceste burse in jur de 40-80 de persoane, iar sumele necesare acordarii lor urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, stabileste hotararea adoptata recent de Executiv referitoare la normele metodologice de aplicare a Legii 157/2004 privind "Bursele speciale Guvernul Romaniei".



Actul normativ prevede constituirea unei comisii formate din membri ai Guvernului si reprezentanti ai sectorului privat care va evalua dosarele depuse de tinerii care doresc sa beneficieze de sprijin financiar guvernamental pentru a-si perfectiona studiile la universitati de prestigiu din Statele Unite si Europa.



Din comisie vor face parte secretari generali din ministerele implicate, precum si cate un reprezentant al mediului de afaceri, al tinerilor oamenilor de afaceri, al sectorului bancar, al Consiliului National al Rectorilor, al Academiei Romane, al mass-media, al Sindicatului Functionarilor Publici, al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si al cabinetului prim-ministrului. Comisia va evalua dosarele depuse de tineri si va prezenta anual, in luna noiembrie, o lista care va include candidatii acceptati, cei inclusi pe lista de asteptare si solicitantii respinsi.





Varsta maxima - 35 de ani



Pentru a putea beneficia de aceste burse, candidatii trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de conditii. Ei trebuie sa aiba cetatenie romana si varsta maxima de 35 ani, la data depunerii dosarului. De acest program vor putea beneficia si tinerii care invata deja in strainatate.



Dupa ce vor fi acceptati si de universitatile la care vor sa urmeze studiile, candidatii vor semna un contract ferm pe baza caruia vor primi bursa guvernamentala si prin care se vor obliga ca, dupa finalizarea studiilor, sa revina in tara, pentru a lucra in functii de conducere din administratia publica pentru o perioada minima de 3-5 ani.



Ei vor putea opta pentru studii de licenta, master si doctorat, in domenii precum economie, drept, relatii publice si comunicare, studii europene, administratie publica, diplomatie, studii politice si relatii internationale, chimie si petrochimie, inginerie, constructii, transport, tehnologia comunicatiilor, educatie, agricultura, sociologie, aparare nationala si ordine publica. Domeniile de specializare vor depinde de natura studiilor pentru care s-a optat.





Dobanzi de pana la 15%



In cazul in care incalca prevederile contractului, tinerii vor fi obligati sa restituie bursa primita si sa plateasca o dobanda calculata in functie de conditiile care nu au fost respectate.



Astfel, studentii vor plati o dobanda de 15% pe fiecare an in care au beneficiat de acest program, in situatia in care nu revin in tara dupa finalizarea studiilor. Pentru nefinalizarea studiilor sau neindeplinirea standardelor de performanta in educatie stabilite, se va percepe o dobanda anuala de 10%, in timp ce tinerii care revin in tara, dar nu lucreaza in sectorul public pe perioada stabilita vor achita o dobanda anuala de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO