Profesii

Care este diferenţa între un vicepreşedinte şi un om de serviciu? O lecţie predată de Steve Jobs

Care este diferenţa între un vicepreşedinte şi un om de serviciu. O lecţie predată de Steve Jobs

Autor: Adrian Voicu

10.05.2011, 16:57 10840

Steve Jobs are un discurs anume pentru angajaţii promovaţi înfuncţia de vicepreşedinte la Apple, scrie Adam Lashinsky într-unarticol publicat pe site-ul Fortune.

Astfel, Jobs le spune viitorilor vicepreşedinţă că, dacă coşulde gunoi din biroul său nu este golit cu regularitate, el îlîntreabă pe omul de serviciu care este problema. Omul de serviciuar putea răspunde spunând că încuietoarea de la uşă a fostschimbată şi că nu a găsit cheia.

Jobs consideră că unui om de serviciu i pot permite astfel descuze: "Când eşti un om de serviciu, motivele contează".

"Dar undeva între omul de serviciu şi un CEO, motivele nu maicontează", ar spune Jobs viitorului vicepreşedinte. Cu altecuvinte, în opinia şefului Apple, nu există nicio scuză pentrueşecul unui CEO. Eşti responsabil pentru orice greşeală care apareşi nu mai contează ce spui.

Fortune publică şi un eveniment colorat din relaţia lui SteveJobs cu subalternii săi.

Astfel, după lansarea serviciului MobileMe de către Apple în2008, care s-a dovedit a fi plin de erori, raportate de mii declienţi, şeful Apple ar fi chemat imediat pe cei responsabili deproiect, începând şedinţa cu o întrebare: "Poate să îmi spunăcineva ce ar trebui să facă serviciul MobileMe?" Acesta ar fiprimit un răspuns corect, în care i s-ar fi spus rostul pentru careserviciul MobileMe a fost făcut. La acest răspuns, şeful Apple arfi continuat cu o nouă întrebare "Atunci de ce naiba nu faceasta?". Jobs nu s-ar fi oprit aici, continuând: "Aţi stricatreputaţia Apple. Trebuie să vă urâţi între voi pentru că v-aţidezamăgit fiecare în parte".

Jobs a numit imediat un nou CEO pentru MobileMe, aceastăschimbare fiind urmată, la scurt timp, de dezmembrarea echipei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO