ZF 24

Anunt-soc: Guvernul irlandez garanteaza toate depozitele facute la banci pentru doi ani

30.09.2008, 13:47 18

Guvernul irlandez a decis astazi sa garanteze depozitele facute de clientii a sase banci importante, decizia fiind valabila pana inseptembrie 2010, in incercarea de a linisti piata financiara irlandeza, informeaza Financial Times.

De asemenea, prin acest program vor fi garantate toate tipurile de datori ale bancilor, pentru o perioada de doi ani.

Ca urmare a deciziei guvernului, titlurile companiilor financiare irlandeze Allied Irish Banks, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society si Educational Building Society au inregistrat avansuri.

Allied Irish Bank a urcat cu 20%, la 5,95 euro, Anglo Irish Bank a avansat cu 41,3%, iar Bank of Ireland a castigat 19,3%.

"Garantia este oferita bancilor pentru in schimbul unei taxe si vor putea fi obiectul unor termeni si conditii specifice astfel incat sa fie protejat intereseul contribuabililor, se arata intr-un comunicat al guvernului irlandez.

Irlanda a devenit prima tara din zona euro care a intrat in recesiune, dupa ce Produsul Intern Brut a cazut cu 0,5% in trimestrul doi, acesta fiind negativ pentru doua trimestre consecutiv.

Desi Irlanda este una din cele mai mici state membre ale zonei euro, aceasta prefigureaza intrarea in recesiune a altor tari, precum Germania, Franta sau Italia care risca inrarea in recesiune, dupa ce acestea au anuntat o cadere a PIB-ului pentru trimestrul doi.

Economistii se asteapta ca economia irlandeza sa scada cu 0,5%-2% in acest an, urmand ca in 2009 sa continue declinul ca efect al caderii pietei imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO