Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au prabusit pe scadenta de la Sibiu, cu o zi inainte de vacanta

21.12.2007, 17:55 16

Societatile de investitii financiare s-au prabusit cu peste 3% ieri, cu o zi inainte de scadenta contractelor futures de la Sibiu. Unii dintre brokeri explica acest comportament prin faptul ca investitorii mari cu pozitii short (mizau pe scaderea titlurilor SIF) de la Sibiu au incercat sa inchida cat mai avantajos acest sfarsit de an.
Valoarea tranzactiilor efectuate ieri la Bursa s-a ridicat la circa 27,4 milioane de euro (96,47 milioane de lei), din care 5,32 milioane de euro (18,84 milioane de lei) au reprezentat tranzactiile cu drepturile Transgaz.
"Piata inca sta sub impactul Transgaz, acest lucru putand fi observat prin volumul de tranzactionare pe drepturile Transgaz", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Drepturile Transgaz au atras in primele doua sedinte de tranzactionare circa 18,37 milioane de euro (65,44 milioane de lei).
"Este normal ca tranzactiile de pe Transgaz sa scada, precum si volumul acestora. Prima zi de tranzactionare pe Transgaz nu a impus o limita a variatei pretului", spune Murgoci. El este de parere ca vor continua achizitiile pe Transgaz, aceasta reprezentand in opinia sa in momentul de fata una dintre cele mai bune actiuni din piata, si probabil mai multi investitori vor migra spre ea.
"Pe SIF-uri am avut astazi volume mari, insa nu se poate spune exact de ce acestea au inregistrat pierderi. Este posibil ca sfarsitul de an fiscal, raporturile de profit si pierdere sa determine investitorii sa vanda, pentru a evita un impozit pe profit mai mare. In orice caz, cred ca SIF-urile se vor mentine la acelasi nivel al pretului", spune Murgoci.
Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri o lichiditate de 13,42 milioane de euro (47,54 milioane de lei), reprezentand circa 49,3% din totalul tranzactiilor de la Bursa de Valori.
Indicele BET, care include cele mai lichide zece actiuni de la Bursa, s-a apreciat ieri cu 2,26%. "Bursa va incerca sa inchida anul cu o zi de crestere", spune Murgoci.
Pietele internationale au cunoscut si ele cresteri la inchiderea sedintei de tranzactionare de la Bucuresti. Astfel, FTSE 100 din Marea Britanie crestea cu 0,74%, indicele german DAX urca cu 0,63%, la inchiderea editiei. Dow Jones Industrial Average deschidea aproape de valoarea de inchidere a sedintei anterioare.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 5,35%, reprezentand cea mai mare pierdere inregistrata de o SIF. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 1,54 milioane de euro (5,45 milioane de lei). SIF Muntenia a inregistrat si ea o pierdere de 3,69%, pe o lichiditate de 2,6 milioane de euro (9,19 milioane de lei), a treia din piata. Actiunile SIF Mutenia au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEAL, unde partile negociaza direct, fiind tranzactionate 752.600 de actiuni. Pretul de tranzactionare a fost de 2,44 lei/actiune, valoarea tranzactiei ridicandu-se la circa 0,51 milioane de euro (1,84 milioane de lei).

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au inchis sedinta de ieri la acelasi pret ca si in ziua precedenta. "Sectorul bancar a evoluat destul de bine anul acesta, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in piata. In continuare, actiunile bancii Transilvania vor depinde de rezultatele din trimestrul patru, urmand sa vedem in ce mod acestea vor afecta actiunile bancii. Exista in continuare un interes crescut pentru actiunile bancii, si datorita existentei in actionariat a BERD", spune Murgoci. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) detine 14,98% din capitalul bancii. Ultima tranzactie cu titlurile Bancii Transilvania s-a perfectat ieri la un pret de 0,9 lei/actiune.

Actiunile Condmag Brasov (COMI) au pierdut ieri 0,72%, pe fondul unui rulaj de circa 376.000 de euro (1,33 milioane de lei). Titlurile companiei au pierdut in noiembrie circa 16,55%, scazand de la un pret de 1,62 lei/actiune la inceputul lunii la 1,39 lei/actiune la 30 noiembrie. In decembrie, actiunile Condmag au pierdut aproximativ 2,9%, scazand de la un pret de 1,41 lei/actiune. Cel mai mare rulaj atins de titlurile companiei in aceasta luna a fost inregistrat miercuri, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la circa 0,66 milioane de euro (2,33 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Condmag Brasov s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 1,37 lei/actiune.

Actiunile UAMT Oradea (UAM) au sarit ieri cu 9,17%, pe fondul unui rulaj de circa 157.000 de lei. Titlurile companiei care se ocupa cu productia de piese si accesorii pentru autovehicule au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEAL, in valoare de 265.000 de euro (0,94 milioane de lei). Pretul la care s-au tranzactionat titlurile a fost de 1,25 lei/actiune, cu 14,68% peste pretul de referinta, fiind tranzactionate circa 750.000 de actiuni. De la inceputul lui decembrie, titlurile companiei au crescut cu circa 24,6%, apreciindu-se de la un pret de 0,955 lei/actiune la inceputul lunii. Ultima tranzactie cu titlurile UAMT s-a perfectat ieri la un pret de 1,09 lei/actiune.

Actiunile Bere Azuga (BEGY) au sarit ieri cu 14,06%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 456.000 de euro (1,62 mil. lei), reprezentand al patrulea rulaj de pe piata RASDAQ. Actionarii producatorului de bere au aprobat la inceputul saptamanii majorarea capitalului social cu circa 2,15 mil. euro (7,64 mil. lei), la 3,82 milioane de euro (13,52 mil. lei), prin aport in numerar, precum si contractarea unui imprumut de 3,25 milioane euro, pentru refinantarea facilitatilor de credit angajate si a investitiilor. Ultima tranzactie cu titlurile Bere Azuga s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 14,6 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO